Odlična za jetru

Koja surutka je bolja - kravlja ili kozja?

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 16.05.2022.22:29

Surutka je jedan od najboljih napitaka za čišćenje jetre.

Osobe koje su preležale žuticu ili imaju takozvanu masnu jetru trebalo bi da se pridržavaju posebnog režima ishrane i da u svakodnevni meni uvrste surutku.

Ali, kod mnogih postoji dilema - da li je bolje koristiti kravlju ili kozju surutku i koju od njih naš organizam može bolje da iskoristi?

Odgovor na ovo pitanje dao je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić na TV Prva.

"Surutka može da pomogne kod brojnih tegoba, nudi solidni kvantum proteina, i to onih sa amino-kiselinama koje se brzo ugrađuju u mišić", objašnjava dr Perišić.

Prema njegovim riječima, to znači da nema procesa varenja, aspsorpcije i cirkulacije, već protein direktno ide u mišić i jetru.

"Masti nema, a ako se opredijelite za kozju surutku, tim bolje", savjetuje gastroenterolog i dodaje da bi dnevno trebalo uzimati od pola litra do litar i po, uz 300 grama sira.

To je, objašnjava, velika količina zbog laktoze, koja mijenja pH debelog crijeva i detoksikuje ga.

Rjeđa stolica, koju ovaj mliječni šećer izaziva, neće predstavljati problem.

"Kravlja surutka ima bolji ukus, ali kozja je zdravija. Popravićete joj ukus ako na litar surutke dodate šoljicu soka od limuna i tri-četiri kašike meda", savjetuje prof. Perišić.

On dodaje da se lipidi iz kozjeg mlijeka direktno metabolišu, zbog čega se već dan poslije ispijanja surutke pacijenti osjećaju mnogo bolje, optimističnije i poletnije.

"Kad je jetra bolesna, ni mozak, ni mišići nisu dobro. U surutki postoji serotonin, pa otud i bolje raspoloženje kod pacijenata kad počnu da piju surutku", navodi gastroenterolog.

Ali, i sa surutkom, kao i sa mnogim drugim "narodnim lijekovima" može se pretjerati.

Prof. Perišić ističe da je dijareja jedan od znakova koji ukazuju da smo unijeli veću količinu surutke.

On, međutim, smatra da ni ova posljedica nije rizična za pacijente koji imaju dijagnostikovanu neku bolest jetre, jer se kroz dijareju oslobađaju toksični metaboliti, prenosi "Telegraf.rs".

Tagovi: