Млијечни производ

Ко не би смио никако да конзумира кефир?

  • Извор: Стил Курир
  • 25.02.2025. 07:36

Кефир је ферметисани млијечни производ и сматра се једним од најздравијих напитака, али људи са одређеним здравственим проблемима не би требало да га конзумирају.

Кефир има сљедеће благотворне ефекте на тијело

Побољшава варење - садржи пробиотике који нормализују цријевну микрофлору.

Јача имуни систем – лактобацили и витамини Б подржавају одбрану тијела.

Помаже код нетолеранције на лактозу - ферментација смањује садржај лактозе, чинећи кефир лакшим за варење.

Подржава здравље костију – богато је калцијумом, магнезијумом и витамином Д.

Смањује ниво стреса - триптофан у саставу промовише производњу серотонина.

Помаже у контроли тежине - нискокалорични, богат протеинима и пробиотички производ ствара осјећај ситости.

За које болести се препоручује редовно конзумирање кефира

Дисбактериоза и цријевни проблеми - пробиотици побољшавају микрофлору.

Затвор и лоше варење - побољшава перисталтику цријева.

Гастритис са ниском киселошћу - стимулише производњу желудачног сока.

Остеопороза - Висок садржај калцијума јача кости.

Синдром иритабилног цријева - ако се добро толерише, помаже у побољшању функционисања гастроинтестиналног тракта.

Дијабетес - Низак гликемијски индекс помаже у контроли нивоа шећера у крви.

За које болести се не препоручује кефир

Гастритис са високом киселином и чир на желуцу могу повећати иритацију слузокоже.

Нетолеранција на лактозу (тешка) – чак и мале количине лактозе могу изазвати нелагодност.

Уролитијаза - због садржаја калцијума и киселости може допринијети стварању камења.

Дијареја и акутне цријевне инфекције - током овог периода боље је избјегавати ферментисане млијечне производе.

Колико дуго можете чувати кефир у отвореном паковању у фрижидеру?

Након отварања паковања: до 2-3 дана на температури од +2…6°Ц. 

Рок трајања неотвореног паковања зависи од начина производње:

Природни кефир (живи, без конзерванса) - до 7 дана.

Важно: не остављајте на собној температури дуже од 2 сата. Ако је укус постао превише кисео, а мирис је непријатан, производ је покварен.

Зашто је кефир здравији од јогурта?

Мање шећера - за разлику од већине јогурта који се купују у продавници, кефир не садржи додатни шећер.

Више пробиотика – Кисело тијесто садржи разноврсније и отпорније сојеве бактерија.

Мање калорија - генерално има мање калорија од заслађених јогурта.

Лакше за варење - ензими у кефиру разграђују лактозу, што га чини погоднијим за особе са благом нетолеранцијом на лактозу.

Боље дјелује на цријевну микрофлору - пробиотици у кефиру дјелују ефикасније.

Зашто није добра дијета заснована на кефиру?

Може изазвати недостатак хранљивих материја - кефирна дијета је монотона и не садржи све потребне витамине и минерале. Повећана киселост - уз продужену употребу, може негативно утицати на стомак. 

Ризик од неравнотеже микрофлоре - прекомјерне количине ферментисаних млијечних производа могу довести до неравнотеже у цријевима. 

Брзо повећање тјелесне тежине - кефирне дијете не пружају дуготрајан ефекат, тежина се враћа након завршетка дијете.

Може изазвати слабост и вртоглавицу - недостатак угљених хидрата и масти доводи до недостатка енергије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Емисија: У микс зони са Јованом

    Емисија: У микс зони са Јованом

  • 20:35 Емисија: На ивици терена

    ' На ивици терена

  • 21:00 Филм: Полицајци и лопови (12+)

    Полицијски преговарач за таоце игра опасну игру мачке и миша са још опаснијим пљачкашем банке. Осим што жели бити на слободи, пљачкаш не бира ријечи и средства којима ће понизити преговарача.

  • 23:00 Ноћни програм

    Ноћни програм