Кефир је ферметисани млијечни производ и сматра се једним од најздравијих напитака, али људи са одређеним здравственим проблемима не би требало да га конзумирају.
Кефир има сљедеће благотворне ефекте на тијело
Побољшава варење - садржи пробиотике који нормализују цријевну микрофлору.
Јача имуни систем – лактобацили и витамини Б подржавају одбрану тијела.
Помаже код нетолеранције на лактозу - ферментација смањује садржај лактозе, чинећи кефир лакшим за варење.
Подржава здравље костију – богато је калцијумом, магнезијумом и витамином Д.
Смањује ниво стреса - триптофан у саставу промовише производњу серотонина.
Помаже у контроли тежине - нискокалорични, богат протеинима и пробиотички производ ствара осјећај ситости.
За које болести се препоручује редовно конзумирање кефира
Дисбактериоза и цријевни проблеми - пробиотици побољшавају микрофлору.
Затвор и лоше варење - побољшава перисталтику цријева.
Гастритис са ниском киселошћу - стимулише производњу желудачног сока.
Остеопороза - Висок садржај калцијума јача кости.
Синдром иритабилног цријева - ако се добро толерише, помаже у побољшању функционисања гастроинтестиналног тракта.
Дијабетес - Низак гликемијски индекс помаже у контроли нивоа шећера у крви.
За које болести се не препоручује кефир
Гастритис са високом киселином и чир на желуцу могу повећати иритацију слузокоже.
Нетолеранција на лактозу (тешка) – чак и мале количине лактозе могу изазвати нелагодност.
Уролитијаза - због садржаја калцијума и киселости може допринијети стварању камења.
Дијареја и акутне цријевне инфекције - током овог периода боље је избјегавати ферментисане млијечне производе.
Колико дуго можете чувати кефир у отвореном паковању у фрижидеру?
Након отварања паковања: до 2-3 дана на температури од +2…6°Ц.
Рок трајања неотвореног паковања зависи од начина производње:
Природни кефир (живи, без конзерванса) - до 7 дана.
Важно: не остављајте на собној температури дуже од 2 сата. Ако је укус постао превише кисео, а мирис је непријатан, производ је покварен.
Зашто је кефир здравији од јогурта?
Мање шећера - за разлику од већине јогурта који се купују у продавници, кефир не садржи додатни шећер.
Више пробиотика – Кисело тијесто садржи разноврсније и отпорније сојеве бактерија.
Мање калорија - генерално има мање калорија од заслађених јогурта.
Лакше за варење - ензими у кефиру разграђују лактозу, што га чини погоднијим за особе са благом нетолеранцијом на лактозу.
Боље дјелује на цријевну микрофлору - пробиотици у кефиру дјелују ефикасније.
Зашто није добра дијета заснована на кефиру?
Може изазвати недостатак хранљивих материја - кефирна дијета је монотона и не садржи све потребне витамине и минерале. Повећана киселост - уз продужену употребу, може негативно утицати на стомак.
Ризик од неравнотеже микрофлоре - прекомјерне количине ферментисаних млијечних производа могу довести до неравнотеже у цријевима.
Брзо повећање тјелесне тежине - кефирне дијете не пружају дуготрајан ефекат, тежина се враћа након завршетка дијете.
Може изазвати слабост и вртоглавицу - недостатак угљених хидрата и масти доводи до недостатка енергије.