Опсежно истраживање открило је да пијење кафе може утицати на састав микроорганизама у цријевима, што би могло имати значајан утицај на здравље.
Бактерије, квасци и гљивице, заједнички познати као цријевни микробиом, кључни су за пробаву, апсорпцију храњивих твари, функцију цријева, ментално здравље, имунитет и још много тога. Цријевни микробиом сваке особе јединствен је, с различитим омјерима различитих врста микроорганизама. Научници вјерују да се мијења овисно о нашој прехрани и окружењу.
Веза хране и микроба
Професор др Тим Спектор, један од аутора студије, изјавио је за "Newsweek" како резултати студије подупиру идеју да постоји специфична веза између хране коју једемо и микроба у нашим цријевима, што значи да имамо голему моћ побољшати своје здравље кроз избор хране коју једемо.
У студији објављеној у часопису "Nature Microbiology", научници су навели како су одабрали кафу зато што је широко конзумирана те се чини да има здравствене предности - на примјер, смањење ризика од смрти због срчаних болести, ризика од дијабетеса типа 2, одређених врста рака и других стања. Такође, одабрали су је зато што људи обично или редовно конзумирају кафу или је уопште не пију, за разлику од других намирница и пића.
- Здравствене предности кафе вјероватно су у њеној сложеној хемијској природи. Кафа, која се производи ферментацијом зрна, садржи стотине спојева присутних и у кафи с кофеином и у кафи без кофеина. Ти спојеви укључују низ полифенола који хране цријевни микробиом и могу помоћи у смањењу разине шећера у крви и крвног притиска - рекао је Спектор.
Једна бактерија је повезана с конзумацијом кафе
Претходна истраживања истих научника показала су да је, међу 150 различитих намирница, кафа најснажније повезана са саставом цријевног микробиома. Научници су своје истраживање провели користећи податке од 22.800 људи из САД и Велике Британије који су доставили детаљне информације о прехрани те јавне податке од додатних 54.200 људи из 211 различитих скупина.
Открили су да је бактерија Lawsonibacter asaccharolyticus снажно повезана с конзумацијом кафе. Људи који су пили више од три шољице кафе дневно имали су до осам пута већу разину ове бактерије у цријевима у поређењу с онима који су пили мање од три шољице кафе мјесечно. Научници су открили да је овај однос изузетно досљедан међу популацијама из 25 различитих земаља - и када су L. asaccharolyticus хранили кафом у епрувети, бактерије су се множиле.
- Ова студија наглашава колико наши микроби могу бити избирљиви - рекао је Спектор.
Научници претпостављају да би ова врста бактерије могла бити кључни разлог зашто је кафа повезана с толиким користима.
- Тренутно не знамо како ова бактерија утјече на наше здравље, иако би могла бити укључена у позитивне здравствене учинке које можемо захвалити кафи - закључио је Спектор.