Дневна конзумација ораха пружа бројне здравствене предности, од подршке здрављу срца до јачања функције мозга и побољшања здравља цријева, према бројним студијама.
Порција ораха од 30 грама садржи 185 калорија, што укључује и 18,5 грама укупне масти, 2 грама засићених масти, 4 грама протеина, 2 грама влакана, 1 милиграм натрија, као и 2 милиграма калција.
Уз овај нутритивни профил, ево како додавање ораха у вашу дневну рутину може имати користи за ваше тијело:
Подржава здравље срца
Ораси су дуго били слављени због својих позитивних ефеката на здравље срца, захваљујући високом нивоу незасићених масти, посебно омега-3 масних киселина. Америчко удружење за срце чак је сетификовало орахе као храну која је здрава за срце, испуњавајући строге критеријуме за добробит срца и крвних жила.
Истраживања су показала да редовно конзумирање ораха може смањити ниво ЛДЛ ("лошег" холестерола) и смањити ризик од кардиоваскуларних болести. Преглед из 2023. објављен у часопису Нутриентс открио је да само 10 грама ораха дневно (око пет половина ораха) може смањити кардиоваскуларни ризик, што је кључно за превенцију атеросклерозе, стања у којем се накупља плак у артеријама, потенцијално узрокујући срчани или мождани удар.
Побољшава здравље цријева
Недавна истраживања су истакла потенцијалне предности ораха за здравље цријева, посебно њихову улогу као пребиотика. Пребиотици хране корисне микробе у вашем пробавном систему, подстичући бољу пробаву и уравнотежен микробиом.
Студија из 2023. објављена у часопису Антиоxидантс показала је да ораси могу послужити као извор хране за ове корисне микробе, потенцијално смањујући упалу и побољшавајући здравље цријева.
Помажу у побољшању памћења и когнитивног здравља
Омега-3 масне киселине у орасима нису само корисне за здравље срца - оне такође подржавају функцију мозга. Истраживања су показала да антиоксиданси и противупална својства ораха могу смањити оксидативни стрес, који је повезан с когнитивним падом и неуродегенеративним болестима попут Алцхајмерове болести.
Преглед из 2023. у часопису Нутриентс открио је да редовна конзумација ораха може помоћи у побољшању памћења и когнитивних функција, што орахе чини паметним избором за одржавање здравља мозга како старите.
Побољшавају квалитет прехране
Ораси могу значајно побољшати укупни квалитет ваше прехране, како за одрасле тако и за дјецу. Студија из 2023. године открила је да додавање ораха у ваше оброке може повећати унос есенцијалних нутријената као што су омега-3 масне киселине, влакна, калијум, магнезијум и фолна киселина. Ова једноставна промјена може помоћи да се попуне празнине у исхрани и побољша укупни квалитет ваше прехране.
Побољшавају ментално здравље
Конзумирање ораха такође може бити од користи за ваше ментално здравље и помоћи у управљању стресом. Препуни неуропотпорних једињења попут мелатонина, фолата, витамина Е и полифенола, ораси су повезани са побољшањем нивоа стреса, квалитетом сна и цјелокупним менталним здрављем.
Студија из 2022. објављена у Нутриентс открила је да је конзумирање двије порције ораха дневно током 16 седмица довело до смањења стреса, бољег сна и побољшања менталног здравља, укључујући мање симптома депресије.
Помажу у управљању шећером у крви
Ораси такође могу играти улогу у регулацији шећера у крви, посебно у лијечењу дијабетеса типа 2. Њихова мјешавина здравих масти, протеина и влакана помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви, спречавајући скокове и падове.