Орашасти плодови су један од најбољих извора протеина и масти за здравље срца. Садрже важна биљна влакна и многе важне микронутријенте који утичу на здравље овог органа.
Препоручује се да једете што више орашастих плодова, али се за једну врсту сматра да је најздравија и најбоља за здравље срца.
Дијететичарка Изабел Васкезиздвојила је зашто су баш ораси најбољи орашасти плодови које би требало јести за здравије срце.
Омега-3 масне киселине су врста вишеструко незасићених масних киселина које помажу код смањења упала у тијелу. Како објашњава дијететичарка, ораси од свих орашастих плодова имају највећи удио омега-3 масних киселина.
Осим што утичу на смањење упала, омега-3 масне киселине могу помоћи у смањењу нивоа триглицерида, што је важно јер високи нивои триглицерида повећавају ризик од срчаних болести, преноси "Eating Well".
Ораси су извор масти здравих за срце, истиче дијететичарка. Ораси имају 13,4 грама полинезасићених масти и 2,5 грама мононезасићених масти које могу помоћи у снижавању нивоа холестерола и превенцији болести срца, објашњава она. Додаје да био у исхрани требало да имамо што више незасићених масти.
Као посљедњу здравствену добробит ораха, дијететичарка је истакла висок удио влакана и микронутријената.
"Влакна су корисна за смањење нивоа холестерола, баш као и незасићене масне киселине", истиче дијететичарка. Редовна конзумација ораха помоћи ће вам да повећате унос влакана, што ће имати позитивне посљедице на цјелокупно здравље.
"Ораси садрже и антиоксидансе, укључујући фитостероле и полифеноле", објашњава Изабел Васкез.
Додаје да антиоксиданси у орасима помажу да се смањи оксидативни стрес, упала и крвни притисак, чиме аутоматски позитивно утичу на здравље срца.