Истраживања

Једете често чоколаду - ово може да вам се деси

  • Извор: Агенције
  • 30.11.2024. 06:00

Чоколада има различите облике. Бијела чоколада, млијечна чоколада и црна чоколада имају различите саставе и, као резултат, њихови нутритивни профили нису исти.

Многе наводне здравствене предности чоколаде су повезане са чврстим материјама какаоа, које се налазе у тамним чоколадама. Бијела чоколада заправо не садржи ово, већ садржи само какао путер.

Постоје ли одређене здравствене користи од редовног конзумирања чоколаде? Најновије истраживање портала "Итинг Вел" каже сљедеће:

Може побољшати здравље срца

Какао садржи флавоноиде – антиоксиданте који се налазе у одређеним намирницама као што су чај, бобичасто воће, лиснато поврће и вино. Флавоноиди имају различите здравствене предности, укључујући побољшање здравља срца.

Познато када Селмо Цикотић одлази на робију

Познато када Селмо Цикотић одлази на робију

Преглед из 2018. године у часопису "Ривјус ин Кардиоваскулар Медисин" показао је обећање за побољшање липидних плакова и крвног притиска када се конзумирају умјерене количине тамне чоколаде сваких један до два дана. Међутим, ова и друге студије дале су мјешовите резултате и потребна су даља истраживања како би се потврдиле ове потенцијалне здравствене користи.

На примјер, рандомизовано контролно испитивање из 2017. у "Журнал оф д Американ Харт Асосиејшн" открило је да једење бадема са тамном чоколадом или какаом побољшава профил липида. Међутим, конзумација црне чоколаде и какаа без бадема није побољшала профил липида.

Може побољшати ваше когнитивне функције

У рандомизованом контролном испитивању храњивих материја из 2019, дневни унос црне чоколаде током 30 дана побољшао је когнитивно функционисање учесника.

Скупштинска већина у Приједору формирана без проблема

Скупштинска већина у Приједору формирана без проблема

Истраживачи то приписују метилксантинима у тамној чоколади, који укључују теобромин и кофеин. Међутим, потребно је додатно истраживање да би се потврдили ови налази и даље разумјели механизми који су довели до когнитивних побољшања.

Може повећати ризик од високог холестерола

Иако постоје неке потенцијалне здравствене користи од једења чоколаде, постоје и неке могуће негативне посљедице.

Бијела чоколада и млијечна чоколада су богате засићеним мастима и додатком шећера. Прекомјерна потрошња засићених масти и додатих шећера повезана је са високим холестеролом и већим ризиком од кардиоваскуларних болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:40 Документарни програм (Р)

    ' Документарни програм (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.