Истраживања

Једете често чоколаду - ово може да вам се деси

  • Извор: Агенције
  • 30.11.2024. 06:00

Чоколада има различите облике. Бијела чоколада, млијечна чоколада и црна чоколада имају различите саставе и, као резултат, њихови нутритивни профили нису исти.

Многе наводне здравствене предности чоколаде су повезане са чврстим материјама какаоа, које се налазе у тамним чоколадама. Бијела чоколада заправо не садржи ово, већ садржи само какао путер.

Постоје ли одређене здравствене користи од редовног конзумирања чоколаде? Најновије истраживање портала "Итинг Вел" каже сљедеће:

Може побољшати здравље срца

Какао садржи флавоноиде – антиоксиданте који се налазе у одређеним намирницама као што су чај, бобичасто воће, лиснато поврће и вино. Флавоноиди имају различите здравствене предности, укључујући побољшање здравља срца.

Познато када Селмо Цикотић одлази на робију

Познато када Селмо Цикотић одлази на робију

Преглед из 2018. године у часопису "Ривјус ин Кардиоваскулар Медисин" показао је обећање за побољшање липидних плакова и крвног притиска када се конзумирају умјерене количине тамне чоколаде сваких један до два дана. Међутим, ова и друге студије дале су мјешовите резултате и потребна су даља истраживања како би се потврдиле ове потенцијалне здравствене користи.

На примјер, рандомизовано контролно испитивање из 2017. у "Журнал оф д Американ Харт Асосиејшн" открило је да једење бадема са тамном чоколадом или какаом побољшава профил липида. Међутим, конзумација црне чоколаде и какаа без бадема није побољшала профил липида.

Може побољшати ваше когнитивне функције

У рандомизованом контролном испитивању храњивих материја из 2019, дневни унос црне чоколаде током 30 дана побољшао је когнитивно функционисање учесника.

Скупштинска већина у Приједору формирана без проблема

Скупштинска већина у Приједору формирана без проблема

Истраживачи то приписују метилксантинима у тамној чоколади, који укључују теобромин и кофеин. Међутим, потребно је додатно истраживање да би се потврдили ови налази и даље разумјели механизми који су довели до когнитивних побољшања.

Може повећати ризик од високог холестерола

Иако постоје неке потенцијалне здравствене користи од једења чоколаде, постоје и неке могуће негативне посљедице.

Бијела чоколада и млијечна чоколада су богате засићеним мастима и додатком шећера. Прекомјерна потрошња засићених масти и додатих шећера повезана је са високим холестеролом и већим ризиком од кардиоваскуларних болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:00 Ловачки савјети (Р)

    ' Ловачки савјети (Р)

  • 11:30 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    Серија: Мућке (Р) (12+)

  • 13:30 Топ 10 тајни и мистерија (Р)

    '' Топ 10 тајни и мистерија (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.