Чоколада има различите облике. Бијела чоколада, млијечна чоколада и црна чоколада имају различите саставе и, као резултат, њихови нутритивни профили нису исти.
Многе наводне здравствене предности чоколаде су повезане са чврстим материјама какаоа, које се налазе у тамним чоколадама. Бијела чоколада заправо не садржи ово, већ садржи само какао путер.
Постоје ли одређене здравствене користи од редовног конзумирања чоколаде? Најновије истраживање портала "Итинг Вел" каже сљедеће:
Може побољшати здравље срца
Какао садржи флавоноиде – антиоксиданте који се налазе у одређеним намирницама као што су чај, бобичасто воће, лиснато поврће и вино. Флавоноиди имају различите здравствене предности, укључујући побољшање здравља срца.
Преглед из 2018. године у часопису "Ривјус ин Кардиоваскулар Медисин" показао је обећање за побољшање липидних плакова и крвног притиска када се конзумирају умјерене количине тамне чоколаде сваких један до два дана. Међутим, ова и друге студије дале су мјешовите резултате и потребна су даља истраживања како би се потврдиле ове потенцијалне здравствене користи.
На примјер, рандомизовано контролно испитивање из 2017. у "Журнал оф д Американ Харт Асосиејшн" открило је да једење бадема са тамном чоколадом или какаом побољшава профил липида. Међутим, конзумација црне чоколаде и какаа без бадема није побољшала профил липида.
Може побољшати ваше когнитивне функције
У рандомизованом контролном испитивању храњивих материја из 2019, дневни унос црне чоколаде током 30 дана побољшао је когнитивно функционисање учесника.
Истраживачи то приписују метилксантинима у тамној чоколади, који укључују теобромин и кофеин. Међутим, потребно је додатно истраживање да би се потврдили ови налази и даље разумјели механизми који су довели до когнитивних побољшања.
Може повећати ризик од високог холестерола
Иако постоје неке потенцијалне здравствене користи од једења чоколаде, постоје и неке могуће негативне посљедице.
Бијела чоколада и млијечна чоколада су богате засићеним мастима и додатком шећера. Прекомјерна потрошња засићених масти и додатих шећера повезана је са високим холестеролом и већим ризиком од кардиоваскуларних болести.