Испробајте

Јапанска дијета: Лукава техника да смршате без напора

  • 28.05.2025. 08:42

Становници Земље излазећег сунца живе другачије, дуго и углавном немају вишак килограма. Ако сте и ви у потрази за дијетом која неће да вас замори, умори или разболи, ова јапанска дијета је права за вас, као и за све који желе да смршају или не добију на тежини. Дијета је заправо систем исхране заснован на конфучијанској пракси и базира се на томе да водите рачуна о томе како храна утиче на побољшање здравља вашег тијела.

Дијета се зове „хара хачи бу“ , што с јапанског значи „стомак 80% пун“, и веома је популарна у плавој зони Окинаве – гд‌је људи најдуже живе. Њени принципи су врло логични и ослањају се на вријеме, формулу и бројање.

Према научним студијама, показало се да је нашем мозгу потребно око 15 минута да јави свести да смо сити. Из тога произилази правило да са стола треба да устанете полугладни – без страха да нисте појели довољно. Дакле, када је стомак 80% пун.

Формула здраве исхране гласи: једите онолико калорија колико планирате да потрошите. Неискоришћене калорије се претварају у масне наслаге у тијелу. Људи и животиње су такви да за даље функционисање остављају резерву енергије у облику масти.

Јапанци пажљиво броје сваку калорију и никада не унесу више од 2000 калорија дневно. Бројање калорија није лако, али с временом, када се уђе у систем, постаје аутоматско и несвјесно. Потребно је само да се навикнете.

Људи у Јапану и Окинави никада не једу у ходу.

Увијек једу умјерено. Једу полако, концентрисано, уживају у храни и њеном укусу. Спољашњи подстицаји – ТВ, рачунар, књиге, разговори – не утичу на њих током јела. Једу из малих тањира.

Како знати када престати јести? Споменули смо правило од 15 минута – не бојте се да устанете са стола иако нисте појели све што вам је на тањиру.

Слушајте своје тијело, не занемарујте његове сигнале, ослањајте се на интуицију. Управо тако раде Јапанци, због чега у овој нацији има врло мало људи са вишком килограма, а дуговјечни становници Окинаве су познати широм свијета.

Јапанска кухиња се одликује употребом минимално обрађених намирница. У јапанској исхрани доминирају морски плодови.

Јапанци најчешће једу тофу, слатки кромпир, спанаћ, пржени пасуљ, листове сенфа, горку дињу и рибу. Сви ти састојци су саставни дио дијете „хара хачи бу“. Алге су саставни дио скоро свих јапанских дијета. Оне су богате гвожђем, јодом, магнезијумом, калцијумом и другим минералима, као и дијеталним влакнима.

Трудите се да у једном јелу користите мање различитих састојака. Тако ће ваш мозак лакше одредити меру и бићете задовољни мањом количином хране.

Пронађите равнотежу између својих страсти – ви дефинишете свој позив и смисао живота. Исхрана „хара хачи бу“ донеће вам радост и потпуни осјећај задовољења дневних потреба.

Ваша дуговјечност зависи од сталног одржавања те равнотеже, преносе Новости.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    Аутроска емисија културног радника и писца Ене Митровске која открива културну, умјетничку и историјску баштину, упознаће вас са занимљивим артефактима, збиркама, легатима и осталим историјским предметима у музејима широм Српске.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.