Омиљено празнично јело

Јагњетина није за свакога, ево ко треба да је избјегава

  • Извор: Индекс
  • 12.03.2025. 17:08

Ближи се Васкрс, а с њим и традиционална свечана трпеза на којој ће се у многим домовима наћи јагњетина. Ово омиљено празнично јело симбол је славља и окупљања, иако његова цијена сваке године непријатно изненади.

Међутим, иако је јагњетина нутритивно богата и извор висококвалитетних протеина, није идеалан избор за све. Може представљати здравствени ризик за одређене групе људи, па би требало да га ограниче или потпуно избјегавају.

Људи са високим холестеролом и срчаним обољењима

Јагњетина, посебно маснији дијелови, богата је засићеним мастима и холестеролом, што може повећати ризик од срчаних обољења. Прекомјерна конзумација црвеног меса повезана је са повишеним ЛДЛ („лошим“) холестеролом, што може довести до зачепљења артерија и повећаног ризика од срчаног и можданог удара.

Препорука: Ако имате проблема са високим холестеролом, хипертензијом или кардиоваскуларним обољењима, ограничите унос јагњетине или изаберите посније делове и припремите их на здрав начин (кување, печење без додатне масти).

Људи са гихтом и повишеним нивоом мокраћне киселине

Јагњетина садржи пурине, супстанце које се у тијелу разлажу у мокраћну киселину. Код људи који пате од гихта или имају повишен ниво мокраћне киселине, прекомјерни унос пурина може изазвати болно запаљење зглобова, преноси Индекс.

Препорука: Особе склоне гихту треба да избјегавају јагњетину или да је конзумирају у веома малим количинама и уз повећан унос воде како би се стимулисало излучивање мокраћне киселине из организма.

Људи са болестима бубрега

Бубрези су кључни за филтрирање отпада из крви, укључујући једињења азота из протеина. Јагњетина је богата протеинима, што може додатно оптеретити ослабљене бубреге код особа са хроничним обољењем бубрега.

Препорука: Ако имате проблема са бубрезима, важно је да ограничите унос животињских протеина и да пратите исхрану коју препоручује ваш лекар.

Људи са сметњама у варењу

Маснија јагњетина може бити тешка за варење, посебно за људе који пате од:

Рефлукс (ГЕРБ) – масна храна може изазвати враћање киселине у једњак

Синдром иритабилног црева (ИБС) – јагњетина може погоршати симптоме надимања и дијареје

Болести жучне кесе – особама без жучне кесе или са проблемима са функционисањем жучи може бити тешко да свари масну храну

Препорука: Ако имате осјетљив систем за варење, бирајте посније дијелове јагњетине, конзумирајте је у мањим количинама и комбинујте са лако сварљивим прилозима као што је кувано поврће.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.