Јабуково сирће је од интереса и за људе који воде здрав начин живота и за научнике. Међутим, све више људи је почело да га узима пред Нову годину и Божићне празнике, а разлог је богата празнична трпеза.
Посљедњих година спроведено је низ студија које су показале да га је најбоље узимати прије оброка. Раствор јабуковог сирћета и воде помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви, подстиче губитак тежине и додатно повећава апсорпцију гвожђа.
Истраживања показују да дневна конзумација 20 мл јабуковог сирћета разблаженог водом може да донесе многе здравствене користи. Међутим, постоји једно важно правило – пиће треба попити прије оброка. Ево како може да помогне:
– одржава стабилан ниво шећера у крви – истраживање објављено 2013. у часопису Journal of Functional Foods показало је да сирћетна киселина инхибира варење угљених хидрата у дигестивном тракту, па је стога од непроцјењиве вриједности за пацијенте са дијабетесом типа 2. Друга истраживања објављена 2011. године у Diabetes Care показују да јабуково сирће такође може да помогне људима са дијабетесом типа 1
– смањује тјелесну тежину – сирће повећава осјећај ситости, али анализе показују да најбоље ефекте доносе производи са високом концентрацијом сирћетне киселине
– повећава апсорпцију гвожђа – истраживање објављено 2002. године у Journal of Agricultural and Food Chemistry показало је да јабуково сирће повећава апсорпцију гвожђа на нивоу цријева.
Највећу корист добијамо од конзумирања јабуковог сирћета када га узимамо прије оброка. Стручњаци сматрају да мјешавину сирћета и воде треба пити непосредно прије јела, а не неколико сати прије. С друге стране, пити сирће на празан стомак прије доручка није добра идеја.
Ово правило се посебно односи на пацијенте са стомачним и цријевним обољењима, али важно је запамтити да јабуково сирће на празан стомак може код било кога да изазове горушицу, лоше варење или бол у стомаку. Из истих разлога, не треба га узимати увече. Мјешавину је најбоље пити прије ручка или прије ране вечере.