Здравље срца кључно је за цјелокупно благостање, а када је ријеч о одржавању кардиоваскуларног система у добром стању, исхрана прилагођена здрављу срца један је од најважнијих фактора.
Добра вијест је да постоји много укусних и храњивих намирница које могу смањити ризик од срчаних болести и које нам могу помоћи да живимо здравије и квалитетније.
Међутим, постоје и многе популарне опције које имају супротан учинак - могу да зачепе артерије и тако повећају ризик од кардиоваскуларних проблема, укључујући мождани удар.
Нутриционисти су упозорили на сљедеће четири врсте хране које потенцијално зачепљују артерије.
Крофне
Већина нас воли крофне, али ове слатке посластице требало би конзумирати само повремено, управо због здравља артерија. Наравно, понекад можемо да поједемо крофну, али али ако их једемо често, то може придонијети зачепљењу артерија и другим здравственим проблемима.
"Већина њих је направљена од рафинисаног брашна, шећера и масноће. Рафинисано брашно и масноће могу да подигну ниво шећера у крви и могу да повећају ризик од дијабетеса, а дијабетес је сам по себи фактор ризика за срчане болести. Ако баш морате појести једну, нека то буде само једна и избјегавајте оне пуњене кремом - оне садрже још више масноћа", упозорава нутриционистица Лиса Ендрус за СхеФиндс.
Сланина
Ово димљено прерађено месо изузетно је богато натријумом који може повисити крвни притисак и додатно да оптерете кардиоваскуларни систем.
"Препуна засићеним масноћама и натријумом, свињска или говеђа сланина једна је од најгорих намирница за зачепљење артерија. Засићене масти подстиучу јетру да производи више холестерола, што може довести до атеросклерозе", наводи Лиса.
Вјештачки заслађивачи
Вјештачки заслађивачи могу имати велики утицај на накупљање плака у артеријама.
"Иако се вјештачки заслађивачи могу чинити као здравија опција за смањење уноса шећера, нека истраживања сугеришу да ипак могу допринијети кардиоваскуларним проблемима. Одређени заслађивачи попут аспартама и сахарина повезују се са негативним утицајем на контролу шећера у крви и метаболизам липида, што дугорочно може довести до зачепљења артерија".
Смрзнуте пице
Иако су укусне, смрзнуте пице препуне су састојака који могу зачепити артерије.
"Засићене и транс масти из сира и прерађених додатака попут кобасица и саламе значајно повећавају ниво ЛДЛ холестерола ('лошег' холестерола), који се накупља као плак на артеријама", напомиње кардиолог др Башкр Семита.
Кад се артерије сузе, проток крви се смањује, што додатно оптерећује срце. Здравија верзија је домаћа пица на интегралном тесту, с поврћем и мало немасног сира.
"Додавање лиснатог поврћа попут шпината повећава унос влакана и помаже у регулацији холестерола, чиме се артерије одржавају проходнијима", закључује кардиолог.