Бубрези сваки дан филтрирају токсине, регулишу електролите и помажу у одржавању равнотеже течности. Иако раде огроман посао, ријетко размишљамо о њима док се не појави проблем.
Правилна исхрана игра кључну улогу у очувању здравља бубрега, посебно код старијих особа и оних с хроничним болестима попут дијабетеса и високог притиска.
Одређене намирнице могу смањити упале, растеретити бубреге и побољшати њихову функцију:
1. Боровнице – пуне антиоксиданса, ниског садржаја натрија, фосфора и калија. Добре за упале и слатки међуоброк.
2. Маслиново уље – здраве масноће, снижава притисак и штити ћелије. Користи се хладно.
3. Цвјетача – мало калија, помаже у детоксикацији и лако се припрема.
4. Бијели лук– природни антибиотик, смањује притисак и замјењује со.
5. Јабуке – снижавају шећер и холестерол, лагане за пробаву и одличне за међуоброк.
Додавањем ових намирница у свакодневну исхрану можемо помоћи здрављу својих бубрега на природан и једноставан начин.