Будите опрезни

Ево како преслана храна може утицати на ваш организам

  • Извор: Б92
  • 15.12.2024. 13:06

Сигурно сте чули за такозвану "бијелу смрт" у коју спадају шећер, маст, брашно, али и со. Међутим, погрешно је закључити да ова четири састојка хране сама по себи штете нашем здрављу.

Све док смо умјерени и хранимо се уравнотежено и здраво најмање 80 одсто времена, повремено узимање слаткиша или ужина са наведеним састојцима, неће имати негативан утицај на здравље.

Конкретно, што се соли тиче, она је веома важна за нормално функционисање организма.

Без обзира на то што је со важна за наше здравље, прекомјерни унос соли током дужег временског периода имаће дисфункционални ефекат на наш организам. Нажалост, не знамо гдје се све налази со, па је узимамо у много већим количинама него што је потребно.

Со ћемо скоро увијек наћи у високо прерађеној храни, пекарским производима, хљебу, грицкалицама, али и тврдим сиревима, тортиљама, сухомеснатим производима, брзој храни попут пица, помфрита и хамбургера, у чипсу.

Листа је проширена на кокице за микроталасну пећницу, готова замрзнута јела, индустријске мешавине зачина (вегета), готове сосове, инстант супе, коцке за супу, вегетаријанске и веганске готове производе, рибље штапиће и поховану рибу и месо, конзервисану храуа као што су месни наресци и паштете. Проблем је у томе што се са додатком соли у такве намирнице посоли у храни или често користимо, на примјер, соја сос, који је изузетно богат сољу.

Када се навикнемо на тако велику количину соли, елиминисање или смањење соли учиниће нам храну безукусном. Неопходно је постепено смањивати унос соли и конзумирати све више непрерађених намирница као што су свјеже воће и поврће, интегралне житарице, махунарке, месо, риба, обични млијечни производи и тако даље. Осим тога, процес одвикавања и смањења соли биће олакшан природним зачинима као што су медитерански зачини.

Добро је на етикети провјерити да ли се на листи састојака налази само тај зачин или мјешавина зачина без додавања соли.

Штавише, неке намирнице природно садрже со у себи, као што је риба. Таква со није проблематична, већ додата со, односно со коју сами додајемо јелима и при томе претјерујемо. Препорука за дневни унос соли за здраве одрасле особе је до пет грама.

Симптоми прекомјерног уноса соли

Један од првих и очигледних знакова прекомерног уноса соли је жеђ. То је и разлог зашто су кокице у биоскопу тако сласно слане или зашто неки кафићи бесплатно послужују мале залогаје на столу јер ће нас то подстаћи да наручимо више пића.

Разлог је тај што вода због прекомјерног уноса натријума који се налази у соли подстиче лучење воде из ћелија у крвоток, изазивајући дехидрацију. Осим тога, долази до задржавања воде у телу, при чему осјећамо да су нам руке, ноге, глежњеви и лице отечени. Такво задржавање воде често мијешамо са повећањем тјелесне тежине, гдје се дебљање односи на повећање масних ћелија, а не на вишак воде у тијелу.

На овом познатом мјесту је погинуо оснивач Манга

На овом познатом мјесту је погинуо оснивач Манга

Наше тијело ће покушати да регулише количину натријума честим мокрењем, односно избацивањем кроз бубреге и мокраћни систем. Со, односно натријум, изазива промјене у крвном притиску, па је главобоља још један од симптома претјераног конзумирања слане хране. Коначно, слабост у мишићима или чак грчеви могу бити знак да смо заиста прекорачили количину соли одједном, а то често можемо приписати могућем недостатку магнезијума у ​​организму.

Пуцњава у Лондону, има мртвих

Пуцњава у Лондону, има мртвих

Ништа се неће догодити ако сте једне ноћи гледали филм и уживали у омиљеним биоскопским кокицама. Проблем је када претјерујемо са соли, из дана у дан, из мјесеца у мјесец, а то често значи да често наручујемо храну, при чему немамо апсолутно никакву контролу над тим колико соли се додаје у јело.

Со је често повезана са високим крвним притиском, што ће посљедично довести до кардиоваскуларних проблема, па чак и до можданог удара и срчаног удара. Даље, непотребно оптерећујемо бубреге, који покушавају да филтрирају што више натријума, па ће бубрези на крају ослабити, обољети, а могуће је и камење у бубрезима.

ТикТоку пријети опасност да ће бити угашен

ТикТоку пријети опасност да ће бити угашен

Прекомјерни унос натријума преко соли ће учинити кости порознијим, повећавајући ризик од остеопорозе јер ће натријум стимулисати лучење калцијума из костију. Особе које пате од астме треба посебно да воде рачуна о уносу соли, што ће погоршати симптоме астме.

Озбиљне болести као што су чир и рак желуца на листи су последица прекомјерне конзумације соли. Неке друге болести и поремећаји повезани са прекомјерним уносом соли су Алцхајмерова болест, дијабетес и гојазност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.