Валтер Лонг, директор Института за дуговјечност на геронтолошкој школи Леонард Дејвис на Универзитету Јужна Каролина наводи да исхрана и њен квалитет играју кључну улогу у дуговјечности и доброг здравља.
Он напомиње да "неке промјене у исхрани имају већи утицај него што се очекивало".
Лонго је студирао дуговјечност у Италији скоро 20 година, почевши од 1989.
Експериментишући на животињама као што су мишеви, он и његове колеге су открили да одређене дијете могу да поправе ћелије, смање упалу и побољшају резултате лијечења разних обољења.
Праћење двије специфичне дијете може значајно побољшати ваше здравље и довести до дужег живота.
1. Дијета која опонаша пост
Ову дијету је развио сам Лонго, а она је позната као ФМД, дијета је петодневни план исхране који садржи много незасићених масти и мало протеина и угљених хидрата.
Када се придржавате ове дијете, Лонго препоручује пост од 12 сати дневно, што укључује јело, на примјер, од 8 до 20 часова. Тако вријеме до сљедећег јутра постаје период поста. За пацијенте са раком, он препоручује повећање овог времена поста на 14 сати дневно са петодневним интервалом.
Он напомиње да праћење ФМД дијете само два до четири пута годишње може пружити значајне предности онима који једу стандардну америчку дијету.
2. Дијета за дуговјечност
Дијета дуговјечности заснива се на различитим принципима, првенствено позајмљеним из окинавске и медитеранске дијете. Овај концепт подразумијева да свакодневна исхрана треба да се састоји углавном од веганских производа, са мало воћа, али са нагласком на разноврсном поврћу. Орашасти плодови, интегралне житарице као што су смеђа рижа и киноа и махунарке су важан дио исхране. Лонго препоручује укључивање рибе у исхрану 3-4 пута седмично.
Он наглашава да, иако су протеини важни за здравље, не би требало да прелазе препоручени дневни унос, а потрошња сира треба да буде минимална. Када су у питању животињски производи, Лонго савјетује избјегавање црвеног и бијелог меса, укључујући пилетину и ћуретину, и ограничавање укупног уноса животињских производа, преноси Стил.