За многе људе кафа је неизоставан дио јутарње рутине – побољшава будност, даје енергију и често је први корак у новом дану.
Али према неуролозима, постоји начин да се то учини још кориснијим за здравље мозга.
Додавањем одређених зачина, кафа може постати моћан савезник у очувању менталних функција и превенцији неуродегенеративних болести.
Познат по својим антиинфламаторним својствима и способности да побољша циркулацију, ђумбир може помоћи у одржавању здравих неуротрансмитера, што доприноси бољој концентрацији и менталној оштрини.
Додавање ђумбира у кафу може пружити додатни енергијски подстицај за почетак дана.
Куркума
Овај зачин садржи куркумин, једињење које повећава ниво неуротрофног фактора (БДНФ), кључног за стварање нових неурона и заштиту мозга од дегенеративних процеса.
Куркума не само да побољшава укус кафе, већ такође пружа снажну подршку когнитивном здрављу.
Цимет
Богат антиоксидансима, цимет помаже у заштити можданих ћелија од оксидативног стреса, који може убрзати старење и смањити когнитивне способности.
Поред тога, цимет помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви, што може побољшати менталну јасноћу.
Мушкатни орашчић
Овај ароматични зачин садржи једињења која могу заштитити неуроне и побољшати памћење. Умјерено додат кафи, може бити укусан и користан додатак.
Црни бибер
Иако се ријетко повезује са кафом, црни бибер игра кључну улогу у повећању апсорпције куркумина из куркуме, чиме се појачава његов ефекат на мозак.
Зашто кафи додати зачине?
Комбинација ових зачина не само да побољшава укус кафе већ и повећава унос антиоксиданата и антиинфламаторних једињења, која су кључна за одржавање здравог мозга.