Умјереност је битна

Да ли је здраво јести тамну чоколаду сваки дан?

  • Извор: Индекс
  • 22.07.2025. 19:54

Многи ће радо посегнути за коцкицом тамне чоколаде мислећи: "Па то је здраво, зар не?" И то је истина.

Када је ријеч о тамној чоколади са високим удјелом какаа, бројни стручњаци се слажу да може имати благотворан учинак на здравље. 

Притом је важно знати колико је довољно, а када почиње бити превише. Дакле, умјереност је важна чак и када једемо тамну чоколаду.

"Симпсонови не проричу будућност, они је контролишу"

Због чега је тамна чоколада здрава?

Тамна чоколада богата је флаванолима, природним антиоксидансима који имају низ позитивних учинака на здравље. 

Они помажу у бољој циркулацији, снижавају крвни притисак, јачају функцију крвних жила и дјелују протуупално. 

Осим тога, тамна чоколада може повољно утицати и на расположење, па чак и на функције мозга.

Стручњаци из "Mayo Clinic" наводе да умјерени унос тамне чоколаде може бити користан особама које пазе на здравље срца, крвни притисак, па чак и на осјетљивост на инзулин.

Тројка из Српске небитан политички фактор

Тројка из Српске небитан политички фактор

Колико је довољно, а колико превише?

Већина препорука говори о конзумацији око 30 грама тамне чоколаде дневно, односно отприлике три до четири коцкице. 

То је количина која може донијети користи без претјераног уноса калорија, шећера и засићених масти.

Важно је бирати чоколаде које садрже најмање 70 одсто какаа, јер управо оне садрже више флаванола и мање доданих састојака као што су шећер и млијеко.

Систем у распаду: Станивуковићев мандат угасио и олимпијски базен

Систем у распаду: Станивуковићев мандат угасио и олимпијски базен

Што добијате ако једете тамну чоколаду умјерено?

*Бољу циркулацију и нижи крвни притисак: Флаваноли шире крвне жиле и побољшавају проток крви, што позитивно дјелује на срце и смањује ризик од хипертензије.

*Бољу регулацију шећера у крви: Тамна чоколада може повећати осјетљивост на инзулин, што је важно особама са дијабетесом или предијабетесом.

*Побољшано расположење и концентрацију: Садржи твари попут теобромина и мале количине кофеина које потичу будност, али и минерале попут магнезија који умирују нервни систем.

Нова верзија Кока-Коле стиже на јесен

Нова верзија Кока-Коле стиже на јесен

На шта ипак треба припазити?

Тамна чоколада, иако здравија од млијечне, и даље је калорична. Већа количина може довести до супротног учинка - дебљања, жгаравице или немирног сна. 

Особе осјетљиве на кофеин требале би избјегавати да је једу навече.

Како је укључити у прехрану?

Најбоље је тамну чоколаду јести самостално, као десерт након оброка, или додати у зобену кашу, смоотхие, уз орашасте плодове или јогурт. 

Вучић: Србија ће увијек бити уз Србе на Космету, а Космет дио Србије

Вучић: Србија ће увијек бити уз Србе на Космету, а Космет дио Србије

Битно је да не постане навика "грицкања из навике", већ да јој приступате свјесно као малом, здравом ужитку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: