Ако ових дана жудите за сладоледом, имамо добре вијести.
Дијететичари кажу да овај десерт има изненађујуће здравствене предности, посебно у поређењу са другим слаткишима.
Прво, порција сладоледа добар је извор калцијума, минерала који одржава кости и мишиће јакима. У зависности од произвођача, неки сладоледи садрже око шест грама протеина по порцији, исто колико и у једном јајету.
"Калцијум се премало уноси у западњачкој исхрани, и зато сладолед има одређене нутритивне предности", каже дијететичарка Шели Балс.
Напомиње да порција сладоледа садржи око 12 одсто дневне препоручене количине калцијума.
Дијететичарка Стефани Van't Zelfden изјавила је за Yahoo Life да је комбинација умјерене количине масноће и протеина добра опција за дијабетичаре.
"Она успорава отпуштање шећера у крв, што спрјечава нагле скокове глукозе у крви повезане са дијабетесом. С временом нагли скокови шећера у крви могу довести до развоја дијабетеса типа 2 и болести срца", објаснила је.
Међутим, сладолед и даље није здрав ако се конзумира у већој количини. На примјер, једна већа порција може садржати половину препоручене количине засићених масти за просјечну одраслу особу. Једна порција такође садржи двије трећине препорученог дневног уноса шећера, а већина се тешко заустави на само једној кугли, преноси РТЦГ.