Кикирики је основна намирница у многим кухињама, често у облику путера, али посљедњих година све више пажње привлаче и други орашасти плодови попут бадема и индијског ораха.
У мору различитих алтернатива, поставља се питање да ли кикирики оправдава своју репутацију као здрава намирница?
Нутритивна вриједност кикирикија
Кикирики је богат антиоксидантима попут фенолних киселина и флавоноида, који се налазе и у чају, јабукама и црвеном вину. Истраживања показују да је кикирики права ризница ових корисних једињења, посебно његова љуска. Конзумација кикирикија може допринијети смањењу ризика од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, захваљујући његовим антиинфламаторним својствима.
Кикирики и контрола тјелесне тежине
Иако калоричан, кикирики може помоћи у одржавању здраве тјелесне масе. Због комбинације протеина, влакана и здравих масти, пружа дуготрајан осјећај ситости, што помаже у контроли апетита. Истраживања показују да редовно конзумирање мале количине кикирикија може олакшати губитак килограма и снизити крвни притисак.
Срце и шећер у крви
Кикирики снижава ниво „лошег“ холестерола и подржава здравље срца захваљујући влакнима и ниацину. Осим тога, помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви, што га чини погодним за особе с дијабетесом. Студије указују на то да конзумација кикирикија може смањити ризик од компликација код дијабетичара, укључујући срчане болести.
Еколошке предности кикирикија
Кикирики није само здрав, већ је и еколошки прихватљив. За узгој ове биљке потребно је знатно мање воде него за друге орашасте плодове, а његова способност фиксирања азота доприноси квалитету земљишта.
Кикирики се с правом може сматрати здравом и одрживом намирницом. Било да га користите као ужину, додатак јелима или у облику путера, пружа бројне здравствене и еколошке предности.
(Данас)