Који одабрати?

Црвени или бијели - који кромпир је здравији?

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 07.03.2025. 05:00

Сви их једемо, сви их волимо, али ријетко размишљамо о томе коју врсту одабрати – црвени или бијели кромпир?

На први поглед изгледају слично, но постоје разлике које могу утицати на њихову храњиву вриједност и учинак на здравље.

Црвени кримпир препознатљив је по својој црвенкастој кожи, која садржи велику количину антиоксиданса, понајвише захваљујући пигментима званим антоцијанини. Ови антиоксиданси помажу тијелу у борби против слободних радикала и смањују оксидативни стрес, чиме доприносе смањењу ризика од хроничних болести.

Једна од његових предности је нижи глихемијски индекс, што значи да спорије подиже ниво шећера у крви у поређењу с бијелим кромпиром. То га чини бољим избором за дијабетичаре и особе које желе стабилизовати ниво енергије и избјећи нагле скокове шећера у крви.

Бијели кромпир има свјетлију кожу и мекшу текстуру, што га чини идеалним за пире кромпир и сложенце. Садржи више скроба, што значи да има виши глихемијски индекс и брже отпушта енергију у крвоток.

Захваљујући већем удјелу скроба, бијели кромпир пружа дуготрајан осјећај ситости. Такође је богат одређеним минералима, посебно жељезом и калцијумом. Жељезо игра кључну улогу у стварању црвених крвних станица и преносу кисика кроз тијело, док калцијум доприноси здрављу костију и зуба.

Црвени кромпир садржи више дијеталних влакана која потичу пробаву, спречавају затвор и помажу у регулацији апетита. Захваљујући томе, дуље пружа осјећај ситости, што може помоћи у контроли тјелесне тежине.

Бијели кромпир има нешто мање влакана, али је богатији резистентним скробом, који дјелује слично влакнима и позитивно утиче на цријевну микрофлору. Резистентни шкроб служи као храна добрим бактеријама у цријевима, што помаже одржавању здравог пробавног система.

Разлика у калоријама између црвеног и бијелог кромпира није велика:

Црвени кромпир – просјечно 151 калорија по порцији

Бијели кромпир – просјечно 159 калорија по порцији

Иако је та разлика минимална, може бити важна за оне који пазе на унос калорија. Бијели кромпир због вишег удјела шкроба даје брзу енергију, што може бити корисно за спортисте и особе којима је потребан брзи извор енергије. С друге стране, црвени кромпир поступније ослобађа енергију, што помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви.

Садржај витамина и минерала

Обје врсте кромпира богате су витамином Ц, који јача имунитет и доприноси здрављу коже. Али, постоје одређене разлике. Црвени кромпир садржи више витамина Б6, који подржава метаболизам протеина и здравље живчаног система. Бијели кромпир има више жељеза и калцијума, што га чини бољим избором за особе с мањком жељеза, вегетаријанце или оне који желе побољшати здравље костију.

Који кромпир одабрати?

Црвени кромпир бољи је избор за:

- Особе које желе уносити више антиоксиданса

- Оне који желе стабилизовати ниво шећера у крви

- Оне који желе више влакана за здраву пробаву и дужи осјећај ситости

- Оне који пазе на унос калорија.

Бијели кромпир погоднији је за:

- Особе којима је потребан већи унос жељеза и калцијума

- Оне који желе брзи извор енергије

- Оне који преферирају мекшу, кремасту текстуру за пире и сложенце.

У коначници, оба су кромпира храњива и здрава опција – важно је прилагодити избор личним прехрамбеним потребама и преференцијама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Новине (12+)

    ' ‘Серија говори о турбулентној транзицијској свакодневици домаћег дневника "Новине".

  • 01:30 Ноћни програм

    Ноћни програм