Рен

Биљка која се користи као зачин али и као лијек из кухиње

  • Извор: Агенције
  • 11.10.2024. 09:14

Рен је познат као незамјенљив додатак бројним јелима, али оно што многи не знају јесте да овај љуткасти коријен има и бројна благотворна својства.

Захваљујући свом специфичном саставу богатом есенцијалним уљима и витаминима, рен се вијековима користи у народној медицини као ефикасно природно средство за различите тегобе, посебно код проблема са реуматоидним артритисом, код гихта и повреда зглобова.

Како помаже?

Облоге од рена имају моћ да продру дубоко у ткива испод коже и поспјеше циркулацију крви, што убрзава регенерацију оштећених ткива. Бољи проток крви доприноси смањењу упала и убрзава процес зарастања повреда, што га чини алтернативним избором за оне који се суочавају са боловима у зглобовима или посљедицама повреда.

Припрема облога од рена

Да бисте направили облоге од рена, узмите три дијела свјеже изренданог рена, пет дијелова меког брашна и један дио масти. Препоручује се коришћење ланолина, природне масти добијене из овчије вуне, која сама по себи има умирујуће и регенеративне особине. Уколико немате ланолин, одлично ће послужити маслиново уље или домаће јабуково сирће.

Опрез при кориштењу

Због јаког дјеловања љутине рена на кожу, облоге не треба држати предуго. Оптимално вријеме је између 15 и 30 минута, у зависности од осјетљивости ваше коже. Препоручује се да пажљиво пратите реакцију тијела на облогу, јер продужена употреба може да изазове иритацију или пликове. Након што уклоните облогу, кожу исперите млаком водом и премажите благом, умирујућом кремом.

Друга, благотворна својства

Поред тога што помаже код реуматских болова и повреда, рен има и друга благотворна својства – богат је витамином Ц, калцијумом и гвожђем, те доприноси јачању имуног система. Драгоцјен је јер стимулише варење, а у виду чајева и сирупа користи као средство против болести плућа, за избацивање секрета из дисајних путева и против скорбута. Осим тога, препоручује се и за чишћење крви, за избацивање камена и пијеска из бубрега, јер подстиче мокрење, а посебно се препоручује у исхрани дијабетичара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: