Занимљиво

Знате ли шта заиста значи скраћеница WC

 • Извор: Агенције
 • 23.04.2024. 21:21

Многи су се изненадили након што су сазнали шта 'WC' заиста значи, упркос томе што су та слова видјели безброј пута док су одлазили у исту ту просторију, како би обавили нужду.

Велике су шансе да сте, ако сте икад морали користити WC док сте били вани на јавном мјесту, видјели та два слова на вратима, али можда нисте превише размишљали о томе шта она заправо значе.

Бројни корисници друштвених мрежа сада су остали позитивно запањени након што су сазнали њихово право значење, а које нуди фасцинантан мали увид у историју тоалета и санитарних чворова.


Фасцинантно откриће научника на Јупитеровом мјесецу

Фасцинантно откриће научника на Јупитеровом мјесецу

У одговору на упит о томе шта појам 'WC' заправо значи, један љубитељ историје објаснио је да та слова заправо означавају 'water closet', што је био пристојан израз за кориштење тоалета у данима јавних купаоница. 

Дословни превод био би 'водени ормарић', јер у вријеме када је та скраћеница настала, није било пристојно причати о физичким функцијама па је ово смишљено као компромисно рјешење које никог неће увриједити.

"У 19. вијеку ријеч тоалет није се изговарала у пристојном друштву, нити су тјелесне функције биле повезане с кориштењем тоалета. Како би се то избјегло, измишљен је појам 'водени ормарић' за описивање тада новог тоалета на испирање, посебно на јавним мјестима. Скраћеница WC сматрала се довољно далеком и пристојнијом од своје функције да би се могла изговорити, иако и даље с мало неугодности и повучености", објаснили су на друштвеним мрежама.

"Не могу вјеровати да сам живјела са WC знаком и нисам имала појма зашто се тако зове", коментарисали су на друштвеним мрежама поједини.


Марија Шерифовић открила због чега се на појављује на снимању Звезда Гранда

Марија Шерифовић открила због чега се на појављује на снимању Звезда Гранда

"Драго ми је што је неко питао јер се ја то питам годинама, али никад нисам гуглао", признају други.

Према водоинсталатерској интернет страници Пламбворлд, фраза први пут је кориштена у Енглеској 1870-их. Изворно познат као 'ормарић за испирање', убрзо је постао 'водени ормарић' кроз популарну употребу, прије него што је постао 'WC'. 19. вијек био је период великих иновација за модерне тоалете, а напредак је знатно помогао у побољшању јавног здравља и хигијене.

Краљевско домаћинство ангажовало је једног од најпознатијих санитарних инжењера тог времена Томаса Крапера да замијени тоалете новијим моделима 1886. године, преноси "Мирор".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?