Свемир

Фасцинантно откриће научника на Јупитеровом мјесецу

 • Извор: Агенције
 • 23.04.2024. 20:01

Јупитеров мјесец Ио није налик ниједном другом свијету у Сунчевом систему.

То је мјесто на којем се налази више вулкана него било гдје друго, а број активних вулкана достиже чак 400 у било којем тренутку.

С површином која је нешто већа од површине Земљиног Мјесеца, Ио је прави вулкански рај који привлачи научнике и ентузијасте из цијелог свијета.

Захваљујући НАСА-ином свемирском броду Јуно, који је обавио два блиска прелета поред овог невјероватног мјесеца у децембру 2023. и фебруару 2024, добили смо прилику видјети неке од неистражених дијелова Иоа, укључујући сјеверне ширине.

Ско Болтон, свемирски физичар из "Саутвест Рисерч Институт"  главни истраживач мисије Јуно, описао је искуство овако:

"Ио је једноставно препун вулкана, а ми смо успјели ухватити неколико њих у акцији".

Током прелета, Јуно је снимио фасцинирајуће слике и прикупио податке о 200 километара дугом језеру лаве званом Локи Патера.

"Ту су невјероватни детаљи који показују ове чудне отоке усред потенцијално магматског језера с обрубом од вруће лаве", додао је Болтон.


Најезда змија у бх- граду - нема реакције надлежних упркос молби

Најезда змија у бх- граду - нема реакције надлежних упркос молби

Иоова вулканска активност резултат је његове сложене гравитационе интеракције с Јупитером и другим Галилејевим мјесецима, Европом и Ганимедом. Како Ио слиједи елиптичну орбиту око Јупитера, промјена гравитационог стреса узрокује унутрашње загријавање, што доводи до експлозија вулканске енергије на површини.

Ти вулкани стално избацују гасове који се ослобађају Иоова слабашног гравитационог поља и завршавају у великом торусу плазме који окружује Јупитер.

Овај плазма торус није само естетска појава; он утиче на Јупитерове моћне поларне ауроре, најјаче у Сунчевом систему.

Према новој анализи два изотопа сумпора у Иоовој атмосфери, утврђено је да постоји несразмјерна количина тежег изотопа. То указује на то да је Ио подвргнут овом процесу већ 4 и по милијарде година, откад је Јупитер формиран.

Мисија Јуно се наставља и укључиће више прелета преко Иоа, Јупитера и других Галилејевих мјесеца. Али, Ио заузима посебно мјесто у срцима и маштама научника. Он представља један од фасцинантних екстрема свемира, право вулканско чудо у нашем Сунчевом систему.


Руси гађају Украјинце америчким гранатама

Руси гађају Украјинце америчким гранатама

Мисија Јуно пружа нам прилику да сањамо о будућности истраживања и да се дивимо невјероватном свијету Иоа. О најновијим налазима мисије Јуно расправљало се на Европској геонаучној унији у Бечу, гдје су представљени детаљи овог невјероватног открића, јавља "Клик".Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

 • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.