Важно складиштење

Знате ли да ове намирнице могу трајати заувијек – али само ако их овако чувате?

  • Извор: н1.инфо.си
  • 22.06.2025. 20:07

Постоје намирнице које, ако се правилно складиште, могу трајати годинама, чак и заувијек.

Апсолутни рекордер међу њима је мед, који се, због ниског уд‌јела воде и природних антимикробних својстава, никад не квари.

Археолози су у египатским гробницама пронашли тегле меда старе три хиљаде година, а садржај је био и даље јестив. Ипак, желите ли максимално искористити његова љековита својства, препоручује се да га потрошите унутар двије године од датума врцања, пише портал Пун куфер.

Читавог живота смо погрешно чували сладолед у замрзивачу и због тога је лошијег укуса

Читавог живота смо погрешно чували сладолед у замрзивачу и због тога је лошијег укуса

Осим меда, изнимно дуг вијек трајања имају и шећер те со. Иако технички могу трајати заувијек, потребно их је чувати у добро затвореним посудама, далеко од влаге. Код соли је важно напоменути да јодирана верзија има краћи рок трајања - око пет година –-јер додатак јода утиче на њену стабилност.

И жестока алкохолна пића попут вотке и вискија могу трајати неограничено, све док се боце правилно затворе и чувају изван директне свјетлости. Укус се с временом може промијенити због оксидације, но пиће остаје здравствено исправно.

Руски астролог тврди: Само њих чека 20 година непрекидне среће и обиља!

Руски астролог тврди: Само њих чека 20 година непрекидне среће и обиља!

Кад је ријеч о основним сувим намирницама, бијела рижа у идеалним условима (вакумирана и на ниским температурама) може трајати и до 30 година, док смеђа рижа има знатно краћи вијек због природних уља која брзо оксидирају. Суви пасуљ може такође издржати деценијама, но старији примјерци постају жилави и често се не могу скувати до краја.

Многе свакодневне намирнице могу трајати изузетно дуго ако се правилно складиште, али код неких ипак није свеједно колико дуго стоје, посебно ако желите сачувати њихову храњивост, текстуру и укус.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: