ATV

Вјеровања

Зашто се баца земља у гроб и говори "нека му је лака црна земља"

  • Извор: Курир
  • 12.02.2024. 13:08

Без обзира на блискост коју су имали са покојником, већина људи у Србији рећи ће “Нека му је лака црна земља” а то је некад имало ово магијско својство.

Сигурно знате да се земља баца у раку у којој је положен покојник и изговара реченица "Нека му је лака црна земља”, али вјероватно не знате одакле потиче такав обичај.

Обичаји у Србији везани за сахрањивање су разнолики.

Међутим, гдје год да одете чућете једну реченицу упућену покојнику. Без обзира на блискост коју су имали са покојником, већина људи у Србији рећи ће: “Нека му је лака црна земља”.


Софија Вергара и Гриселда Бланко залудјеле свијет: Ево ко је кокаинска кума

Софија Вергара и Гриселда Бланко залудјеле свијет: Ево ко је кокаинска кума

Та реченица се говори најчешће уз бацање земље на сандук умрлог. Према етнолозима, такав обичај има магијско значење заштите од мртвих.

Наиме, од давнина се на различите начине штитило од мртвих у страху да се не повампире. Тако су живи изговарали и радили ствари како би лукаво заобишли "повампирење".

Примјер је управо ситуација у којој свако баца по неки грумен земље да земља буде тежа, те да се покојник не повампири.

Као нека врста одушка савјести јесте изговарање “Нека му је лака црна земља”, а која потом наново, магијски гледано, штити живог од покојника.


Воцап спрема нову функцију

Воцап спрема нову функцију

Наравно, данас се не вјерује у вампире, али стари обичаји су и те како присутни без знања о њиховој семантици, пише "Курир".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм