Због тога што се лако спрема, брзо се кува, а воле је и дјеца, тјестенина је у многим кухињама незаобилазна као прилог или као комплетан оброк, али чини се да већина људи прави исте грешке приликом припреме.
Како наводи кулинарски портал Taste.com, ово је девет најчешћих, па обратите пажњу на њих ако желите да вам паста код куће буде као из италијанског ресторана…
Немојте је прекувати
Требало би да буде ‘мало чврста’ и лако се жваће, и да има уједначену боју по цијелој површини. Зато проверите минут прије него што истекне препоручено вријеме кувања и никада не прекорачите то вријеме како не би постало кашасто.
Тјестенини треба доста простора да се рашири док се кува, па вам је потребна већа посуда или шерпа, и неће се залијепити у кључалу воду. Такође, требало би да је редовно мијешате.
Немојте додавати маслиново уље у воду
Иако је заиста здраво и добро за многа јела, немојте додавати маслиново уље у тјестенину док се кува да се не би лијепила, јер ће то остарити слој који спрјечава да се сосови мјешају са тијестом.
Након оцјеђивања, немојте бацати воду
Обавезно посолите воду за тјестенину чим прокључа, а додавањем мало воде за тјестенину у сосове помажете да се разблаже ако је потребно и побољшавају укус без додавања соли.
Немојте га испирати
Јер ћете опрати укус тјестенине, а изгубићете и дио скроба који помаже да се сос повеже са тјестенином.
Пазите који сос иде уз коју тјестенину
Шпагете се одлично слажу са болоњезом и уз кремасте сосове, док тјестенина са кратким тубама најбоље иде уз сосове од поврћа, преноси Крстарица.
Не претјерујте са сосом
Покушајте да се тјестенина ‘премазује’ сосом, а не да се удави у њему: оцеђену тестенину ставите у велики тигањ, па полако додајте сос.
Направите карбонару на нижој температуре
Да ли сте икада направили карбонару која подсећа на кајгану? Ово се дешава када је температура превисока.
Немојте прекувати тјестенину за печење
Кувајте је на пола, само неколико минута, јер ће наставити да се кува у рерни.