Кулинарски савјети

Уз ове трикове припремите савршено кувану тјестенину

  • Извор: Кликс
  • 18.04.2025. 11:23

Без обзира јесте ли почетник у кухињи или искусни љубитељ кувања, припрема савршене тјестенине може представљати прави изазов. Прекувана, љепљива или безукусна тјестенина лако може покварити и најукуснији умак.

Прво и основно правило јесте да тјестенину кувате у већем лонцу. Ако користите мању посуду с премало воде, повећава се ризик да се тјестенина слијепи и постане прекувана. Правило које препоручују професионалци је једна литра воде на сваких 100 грама тјестенине, чиме јој осигуравате довољно простора да се равномјерно скува.

Не заборавите посолити воду прије него што убаците тјестенину. Со не само да побољшава окус већ помаже и у самом процесу кувања. Немојте се бојати да ће тјестенина бити преслана - она упије само одређену количину соли, а без ње може остати безукусна.

Често се може чути савјет да се у воду дода мало уља како би се спријечило лијепљење тјестенине. Ипак, овај трик је заправо контрапродуктиван. Уље ствара слој на површини тјестенине због којег се умак теже повезује с њом.

Након што тјестенину убаците у кључалу воду, важно је одмах је промијешати како се не би слијепила. Иако не морате стајати крај лонца цијело вријеме, повремено мијешање током кувања је кључно.

Прије него што оциједите тјестенину, оставите са стране мало воде у којој се кувала. Ова вода је богата скробом и може бити одличан додатак умаку јер помаже да се боље веже с тјестенином, стварајући кремаст и уједначен финални резултат.

Уколико се придржавате ових савјета, ваша тјестенина ће сваки пут испасти савршено - без обзира спремате ли је за себе или за госте, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: