Многима је довољно да имају само сира у кухињи и све може.
Толико је варијанти за припрему јела од сира, да је просто немогуће одвојити она најбоља јела.
Популарни магазински сајт “Тасте атлас” направио је листу најбољих 100 јела у Европи од сира и један српски специјалитет се нашао на тој листи. И то на високом трећем мјесту, а у питању је сврљишки белмуж. Није ово једино јело.
На такође високом мјесту се нашла и преукусна сирница на 18. мјесту, гибаница је на 37. мјесту.
Ово је листа најбољих 15: Саганаки, Грчка, Проволета, Аргентина, Сврљишки белмуж, Србија, "Cacio e pepe", Италија, Хачапури, Грузија, Баница са сиром, Бугарска, "Focaccia di Recco col formaggio", Италија, Ајарули хачапури, Грузија, "Fondue jurassienne", Француска, Кесадиља, Мексико, Рацлетте, Швајцарска, Сирники, Русија, Тиропита, Грчка, Тартифлете, Француска, "Saag paneer", Индија.