"Тако мекана"

Славни грчки кувар одушевљен српском прасетином

  • 14.05.2025. 13:38

Уочи централног наступа на кулинарском догађају у Ушћу, један од најпознатијих грчких кувара, Акис Петрецикис, провео је незаборавно вече у београдској школи кувања Ил Примо, гдје су му српски кувари припремили аутентичне специјалитете домаће кухиње.

У присуству бројних гостију, новинара, инфлуенсера и обожавалаца, Акис је дегустирао богату трпезу на којој су се нашли производи екипе из Координате, који су донијели свјеже органско поврће из своје баште, затим чувена прасетина из ресторана Претоп, као и домаће посластице и специјалитети које је припремио тим Ил Примо школе кувања, укључујући и традиционалну гибаницу.

Слободан Радета из школе кувања Ил Примо открио нам је да је Акис био веома задовољан српским специјалитетима и да је имао много питања за колеге куваре о томе како се јела која су се нашла на овој домаћинској трпези праве.

"Припремили смо му неке специјалитете који су део традиционалне српске кухиње, а које не би могао да нађе у ресторанима. Било је ту доста домаћих српских пита по којима смо познати, као што су пите са месом, печуркама, незаобилазна гибаница, а имали смо и посебан кафански мени. Направили смо телећи рибић на кајмаку, млинце са ћуретином, пребранац са кобасицом, гурманске уштипке... Он се, колико сам видео, највише задржао на месу, а и био је веома гладан, јер је дошао право са аеродрома, па је добро да смо га дочекали спремни и домаћински како је то и обичај у Србији" рекао је Радета. 

Посебан утисак на Акиса оставила је српска прасетина, за коју је рекао да је "тако мекана и савршено припремљена, да је неколико пута допуњавао тањир".

"Оно што ме је највише дирнуло је атмосфера, та топлина за трпезом која је заједничка цијелом Балкану. Људи овдје једу заједно, храна је припремљена с љубављу и за људе, и увијек је има петнаест пута више него што је могуће појести. То није само гастрономија, то је култура великодушности. То нас спаја, Србију, Грчку и цијели Балкан" изјавио је Акис.

Овај интимнији сусрет био је савршена увертира у кулинарски спектакл који се вечерас, 14. маја, одржава у УШЋЕ Схоппинг Центру, гдје ће Акис уживо припремати грчка јела за публику, поводом емитовања нове емисије "Пеците са Акисом", преноси "24Седам".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.