"Пут до самоубиства", рекао је гурман, путник и миљеник многих земаља, Роберт Малкович.
Када је у питању роштиљање, Роберт Маклович подстиче експериментисање, не само са месом и рибом, већ и, на примјер, са печеним поврћем. Међутим, изричито савјетује да не користите готове маринаде. Он сматра да не само да су неукусне, већ могу да буду и штетне по здравље.
У једној од епизода програма "Кулинарска путовања", Роберт Маклович је изнио своје мишљење о популарним производима који се користе за маринирање: "Апстракција. Ово је пут до самоубиства, јер не само да је лоше, већ је и штетно", критиковао је готове маринаде.
Према његовом мишљењу, месо и риба, захваљујући својој природној структури, имају довољну дубину укуса, што се најбоље истиче једноставним зачињавањем соли и бибера.
Готове маринаде под микроскопом Роберта Макловича
Критичар хране наглашава да кућно маринирање не мора нужно да буде дуготрајан процес. Мјешавина соли, уља и природних зачина може да побољша укус свињског врата или кобасице, али умјереност је кључна. Роберт Маклович истиче да производи који се купују у продавници, често садрже огромне количине соли, шећера, конзерванса и вјештачких адитива.
Важно је да уложите у квалитетне састојке, а саму маринаду третирате као акценат у укусу, а не као доминантан дио јела. Познати гурман упозорава да мјесо не остављате предуго у маринади, да бисте сачували његова природна својства.
Тајне доброг роштиља
Роберт Маклович открива да је најважнији елемент роштиљања одабир праве опреме. Сматра да традиционални роштиљ на дрвени угаљ даје јелима непоновљив укус. Начин паљења угља такође није без значаја.
"У супротности са оним што може да се мисли, ово није потпуно очигледна радња. Прво, угаљ мора да буде сложен у гомилу. Тек када постане врућ, разбацује се по цијелој површини решетке", објашњава и додаје да врући ваздух мора да има простор за циркулацију, што ће омогућити равномјерно печење.