Сваки дан можда једете једну бубу, а да тога нисте ни свјесни.
Кохинела буба, позната и као кошенил или карминска буба, користи се као природни извор црвене боје у прехрамбеној и козметичкој индустрији. Ова мала инсект врста, “Дактилопиус цокус”, потиче из Јужне Америке, гдје се традиционално узгаја на кактусима рода Опунтиа.
Црвена боја добијена од ових буба, позната као кармин, вијековима се користи због своје интензивне нијансе и природног поријекла.
Гдје се налази и како се користи
Екстракт кошениле налази се у различитим врстама хране и пића, као што су:
- Газирани напици и воћни сокови, користи се за додавање интензивне црвене боје у пићима као што су црвени сокови, воћне базе за напитке и неки алкохолни производи.
- Млијечни производи, попут воћних јогурта, сладоледа и пудинга који имају црвенкасти тон.
- Слаткиши, посебно у бомбонама, џемовима, желеима, па чак и неким жвакама.
- Печене посластице, понекад се користи у глазурама за колаче и бисквите.
- Козметика и фармацеутски производи, осим у храни, кармин се често налази у ружевима за усне, руменилу и другим производима за шминкање због своје јаке пигментације.
На етикетама прехрамбених производа, црвена боја добијена од кошениле обично је означена као Е120 (кармин).
Процес добијања ове боје подразумијева сушење и мљевење кошенил буба како би се издвојила карминска киселина, која је кључни пигмент, пише "Блиц".