Провјерите

Можда сваки дан једете ову бубу, а тога нисте ни свјесни

  • Извор: Блиц
  • 09.11.2024. 11:53

Сваки дан можда једете једну бубу, а да тога нисте ни свјесни.

Кохинела буба, позната и као кошенил или карминска буба, користи се као природни извор црвене боје у прехрамбеној и козметичкој индустрији. Ова мала инсект врста, “Дактилопиус цокус”, потиче из Јужне Америке, гдје се традиционално узгаја на кактусима рода Опунтиа.

Црвена боја добијена од ових буба, позната као кармин, вијековима се користи због своје интензивне нијансе и природног поријекла.

Гдје се налази и како се користи

Екстракт кошениле налази се у различитим врстама хране и пића, као што су:

- Газирани напици и воћни сокови, користи се за додавање интензивне црвене боје у пићима као што су црвени сокови, воћне базе за напитке и неки алкохолни производи.

Умро један од најстаријих Срба: Памте га по двије ријечи

Умро један од најстаријих Срба: Памте га по двије ријечи

- Млијечни производи, попут воћних јогурта, сладоледа и пудинга који имају црвенкасти тон.

- Слаткиши, посебно у бомбонама, џемовима, желеима, па чак и неким жвакама.

- Печене посластице, понекад се користи у глазурама за колаче и бисквите.

- Козметика и фармацеутски производи, осим у храни, кармин се често налази у ружевима за усне, руменилу и другим производима за шминкање због своје јаке пигментације.

На етикетама прехрамбених производа, црвена боја добијена од кошениле обично је означена као Е120 (кармин).

Харис Џиновић о новој женидби: Осјећам се као Џејмс Бонд

Харис Џиновић о новој женидби: Осјећам се као Џејмс Бонд

Процес добијања ове боје подразумијева сушење и мљевење кошенил буба како би се издвојила карминска киселина, која је кључни пигмент, пише "Блиц".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.