Неопходан дио кухиње

Да ли алуминијумска фолија има праву страну? Погледајте чему служи сјајна, а чему мат страна

  • Извор: Крстарица
  • 22.06.2025. 20:22

У кухињи, алуминијумска фолија је неопходан савезник, било да се ради о печењу хране, чувању остатака или чак олакшавању чишћења. Али један детаљ увијек буди знатижељу: зашто има сјајну и мат страну? Многи људи вјерују да свака страна има специфичну функцију у кувању, док други мисле да је разлика само естетска. Али да ли је то истина?

Одговор лежи у процесу производње. Алуминијумска фолија се производи ламинацијом, у којој се веома танки листови алуминијума пресују и растежу.

Да би се спријечило кидање материјала, два листа се провлаче заједно кроз цилиндре машине, а затим раздвајају. Страна која долази у контакт са полираним ваљком постаје сјајна, док друга, која трља о други лист алуминијума, постаје мат.

Права страна алуминијумске фолије за сваку ситуацију

Иако је разлика између страна видљива, она нема велики утицај на кућну употребу. Према произвођачима, нема значајне промјене у задржавању топлоте између сјајне и мат стране.

Знате ли да ове намирнице могу трајати заувијек – али само ако их овако чувате?

Знате ли да ове намирнице могу трајати заувијек – али само ако их овако чувате?

Међутим, када се користи за кување, неки људи више воле да остављају сјајну страну окренуту ка унутра, у контакту с храном, јер теоретски боље рефлектује топлоту и помаже при кувању.

С друге стране, када је намјера да се температура јела дуже одржи топлом, као што је случај с кутијама за ручак или печењем свјежим из рерне, неке препоруке сугеришу да се сјајна страна остави окренута ка споља, рефлектујући топлоту у омотач. Упркос овим популарним праксама, тестови показују да је разлика у коначној температури минимална.

Више од кухињског прибора

Поред тога што је савезник у припреми хране, алуминијумска фолија има и друге намјене у свакодневном животу. Може се користити за оштрење маказа, уклањање рђе са металних предмета, па чак и за чишћење пегле. У кухињи такође спречава лијепљење коре хране за плехове за печење и олакшава равномјерно кување меса и поврћа.

Читавог живота смо погрешно чували сладолед у замрзивачу и због тога је лошијег укуса

Читавог живота смо погрешно чували сладолед у замрзивачу и због тога је лошијег укуса

Иако је практичан материјал, правилно одлагање алуминијумске фолије је неопходно за смањење утицаја на животну средину.

Пошто је метал, може се рециклирати, али мора бити чиста да би се поново користила. Избјегавање отпада и давање предности одрживој употреби помаже у минимизирању утицаја потрошње.

(Крстарица)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: