Јаја су омиљена у многим кухињама због своје свестраности и хранљиве вриједности, али ако се не чувају правилно, могу се покварити и представљати озбиљан здравствени ризик.
Највећа опасност лежи у могућности инфекције салмонелом, бактеријом која изазива тровање храном, са симптомима као што су дијареја, повраћање , грозница и бол у стомаку . Труднице, дјеца, старије особе и особе са ослабљеним имунолошким системом су посебно рањиве, због чега је важно знати да ли су јаја и даље безбједна за јело.
Један од најједноставнијих тестова свјежине је тест водом . Сипајте хладну воду у високу чашу или чинију и пажљиво спустите јаје у њу. Ако јаје потоне и остане да лежи хоризонтално на дну, свјеже је. Ако стоји усправно , али је још увијек на дну, још увијек је употребљиво, али би га ускоро требало потрошити. Ако исплива на површину, јаје је старо и не би требало да се конзумира , јер су се бактерије вјероватно већ развиле у њему.
Још један показатељ је мирис . Када се јаје разбије, ако има непријатан, сумпорни или трули мирис – одмах га баците. Такође, изглед бјеланца и жуманца може много тога открити – свјеже јаје ће имати чврсто, високо жуманце и густо бјеланце. Старо јаје ће имати течно жуманце и танко бјеланце.
Да бисте избјегли ризике, увијек чувајте јаја у фрижидеру, не перите их прије складиштења јер то може оштетити заштитни премаз и конзумирајте их прије назначеног датума истека. Превенција је кључна – један мали тест може спријечити веће здравствене проблеме, пише вечерњи.хр