Чување лимуна у фрижидеру на први поглед може изгледати као добра идеја. Уосталом, ово се често препоручује јер се лимун брже квари на собној температури, док у фрижидеру може да издржи око три недјеље. Међутим, складиштење на овај начин је пожељно само у одређеним ситуацијама.
Наиме, лимун не воли ниске температуре.
Ово воће припада групи цитруса и сазрева на температури од око 30 °C. Дакле, ако се незрели лимун чува у фрижидеру, ниске температуре ће успорити његово сазријевање. С друге стране, ако се зрео лимун стави у фрижидер, он ће због ниских температура изгубити арому. А то значи да ће се његов укус, када желите да га користите за сокове, кување или печење, значајно смањити. Из тога слиједи да цијелим лимунима није мјесто у фрижидеру.
Међутим, исто не важи за резани лимун. Такве комаде можете држати у фрижидеру неколико дана, али их обавезно ставите исјеченом страном надоле на тањир. На тај начин ћете успорити њихово сушење. Идеално их је држати у горњем дијелу фрижидера, гдје је температура нижа. Наравно, ово ће утицати на арому, али то је мање од два зла, јер би се отворени лимун ван фрижидера пребрзо покварио.
Дакле, најбоље би било да лимун чувате на тамном мјесту као што је подрум или остава, али пазите да се плодови не додирују – тако ћете у случају оштећења или пропадања спријечити ширење буђи. Такође, испод цитруса можете ставити новине које ће упијати влагу и такође спријечити стварање буђи, преноси Јутарњи.