Trodnevnom dijetom pojedine osobe mogu da izgube čak do 4 kilograma (s tim da se tu prvenstveno radi o gubitku vode) ali osjećaj zadovoljstva zbog brzih rezultata je veliki.
Prve varijante trodnevne dijete nastale su krajem osamdesetih, a zvale su se vojnička dijeta, mornarička dijeta, dijeta Klevelandske klinike ili jednostavno trodnevna dijeta.
Zajedničko im je samo trodnevno trajanje i obećanje gubitka od 4 do 5 ili više kilograma u tri dana, većina varijanti uključuje konzumaciju velikih količina tune i povrća, sladoled za večeru kao i ispijanje bar četiri čaše vode dnevno.
Sama dijeta je energetski vrlo restriktivna i obećava relativno brz gubitak kilograma u kratkom periodu što sa sobom nosi rizik od usporavanja metabolizma i posledično vraćanja kilograma nakon što se dijeta završi. Jedina prednost ovakvog prehrambenog režima je što je kratkotrajan, pa neće da dođe do deficita vitamina i minerala, navodi portal miss7.
Pa ako želite da se upustite u ovu kratku, a efikasnu varijantu, najbolje bi bilo da isplanirate detaljan meni u naredna tri dana, koji može da izgleda ovako:
Prvi dan:
Doručak: pola grejpfruta, parče tosta, dvije kašičice kikiriki putera, kafa ili čaj.
Ručak: pola šolje tune, parče tosta, kafa ili čaj.
Večera: 100 g bilo koje vrste mesa, šolja graška, pola banane, manja jabuka i šolja sladoleda od vanile.
Drugi dan:
Doručak: jedno jaje, parče hljeba i pola banane.
Ručak: šolja svežeg sira ili parče tvrdog sira, jedno tvrdo kuvano jaje i pet slanih krekera.
Večera: 100 g mesa ili 200 g ribe, šolja brokolija, pola šolje šargarepe, pola banane i pola šolje sladoleda od vanile.
Treći dan
Doručak: pet slanih krekera, parče tvrdog sira i manja jabuka.
Ručak: tvrdo kuvano jaje i parče tosta.
Večera: šolja tune, pola banane i šolja sladoleda od vanile, prenosi Žena Blic.