ATV

Savjeti kuvara

Tri greške koje vjerovatno pravite kad kuvate tjesteninu

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 10.09.2023. 13:11

Tjestenina je povoljna, laka za pripremu i svima omiljena pa nam dobrih savjeta za njenu pripremu nikad nije dosta.

A Albert Niazhvinski zna ponešto o dobroj tjestenini - uprkos tome što je samouki kuvar, njegove su objave na društvenim mrežama tako praktične, duhovite, zabavne i pune dobrih ideja da ga prate milioni ljudi.

Njegov račun @albert_cancook ima više od 27 miliona pratilaca, a jedna od objava, ona u kojoj Albert pokazuje kako napraviti tjesteninu alla puttanesca ima 15,6 miliona pregleda, dok je njegova pesto tjestenina iz Pixarova filma "Luca" prikupila 21 miliona pregleda.


Prva vrela akcija u rijalitiju

Prva vrela akcija u rijalitiju "Elita"

Albert je za "Insider" podijelio nekoliko zgodnih recepata za pripremu tjestenine, a na samom početku istakao je najveće greške: pogrešno doziranje vremena, vode i soli.

Kako je objasnio, prekuvavanje tjesteninu može učiniti gumastom, dok je nedostatak vode može učiniti nezgodno ljepljivom, a kada je riječ o soli, nedovoljno soljenje je greška koju je kod tjestenine jako teško ispraviti.

Kod pripreme tjestenine, istaknuo je Niazhvinski, važno je zadržati okuse, zbog čega savjetuje da se kuhana tjestenina ne ispira.

Naglasio je i važnost preciznog odmjeravanja vremena za kuvanje pašte, jer se ono razlikuje od vrste do vrste tjestenine. Po njegovom iskustvu, većina tjestenine je gotova nakon kuvanja od osam do 10 minuta, ali postoje određena odstupanja pa je dobro voditi računa o napomenama na pakiranju, ali je takođe dobro s vremena na vrijeme provjeriti stanje u loncu. 

Niazhvinski je objasnio i kako kuvanu tjesteninu nadograditi jednostavnim umakom. Priznao je da voli raditi aromatični umak od začinskog bilja, poput bosiljka ili majčine dušice, koje pirja u tavi skupa sa začinima, povrćem i "tajnim dodatkom": oko 250 ml vode od kuvanja tjestenine.


Sergej Trifunović ponovo kažnjen, ne smije u zemlje Šengena godinu dana!

Sergej Trifunović ponovo kažnjen, ne smije u zemlje Šengena godinu dana!

"Počnite s pirjanjem aromatičnih trava, balansirajući okuse začinima, a zatim umak zgusnite kuvanjem u malo vode u kojoj se kuvala tjestenina. Zatim jednostavno ubacite ocijeđenu skuvanu tjesteninu, dodajte sir i odmah maknite s vatre kako biste izbjegli zrnatu teksturu. Ukrasite svježim začinskim biljem poslužite", rekao je influenser te podstaknuo ljubitelje tjestenine da se upuste u istraživanje različitih sastojaka za jedinstvena i ukusna jela od te praktične namirnice.

Takođe je rekao da se ne smije zanemariti miješanje tjestenine za vrijeme kuvanja jer se tako sprječava da se komadići međusobno zalijepe, piše "Insider".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: