Магија у рерни

Свињско печење у рерни које ће одушевити ваше укућане и госте

  • 05.01.2025. 21:41

Уз неколико трикова и праве кораке, можете постићи савршено сочно месо и хрскаву кожицу, баш као с ражња. Ево како!

Кључ савршеног печења је припрема меса. Бирајте бут, плећку или ребарца с кожицом – не само да ће изгледати примамљиво већ ће бити и изузетно укусно. Кожица мора бити потпуно сува прије него што месо ставите у рерну. Зашто? Влага је непријатељ хрскаве кожице, а сувоћа омогућава да се при печењу створи златна и хрскава корица која пуца под зубима.

Уз правилно сушење кожице, ту су и мали резови. Зарезивање кожице ножем у облику квадратића не само да естетски подиже јело, већ омогућава зачинима да продру дубље и дају печењу неодољив укус.

Права магија дешава се у рерни.

Почетак на високој температури: Поставите рерну на 220–250°Ц и пеците месо на решетки с плехом испод, у којем је вода. Ово не само да спречава исушивање већ хвата све дивне сокове који се касније могу користити за прелијевање.

Споро печење: Након 30 минута, смањите температуру на 160–180°Ц и пустите да месо лагано "дозријева". То је кључ сочности – вријеме је ваш савезник.

Хрскава завршница: Пред крај печења, појачајте температуру или укључите грил. Кожица ће се претворити у чаробну корицу која крцка на сваки залогај.

Мајсторски савјети за врхунски резултат

Ако желите отићи корак даље, оставите месо непокривено у фрижидеру преко ноћи – додатно сушење учиниће чуда. Непосредно прије печења, кожицу обилно натрљајте сољу, јер со извлачи влагу и осигурава хрскавост.

Не заборавите на кључни детаљ – посуда с водом током цијелог печења. Ово ће одржати идеалан ниво влаге у рерни, а ваше месо ће остати невјероватно сочно.

Завршни корак: Стрпљење се исплати

Кад извадите месо из рерне, не журите с резањем. Оставите га да одмори 15-ак минута како би се сокови равномјерно распоредили. Тек тада режите и послужите.

Непогрешив рецепт за празничну трпезу

Свињско печење из рерне с хрскавом кожицом је јело којем нико неће моћи да одоли. Савршено златна корица, сочно месо и мирис који пуни цијелу кућу – управо то чини овај рецепт незаборавним.

За све љубитеље правог, домаћег укуса, ово је ваша прилика да одушевите све за столом. Јер, рерна можда није ражањ, али уз ове трикове, то неће нико примијетити!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Прича се

    Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:30 Серија: Насљедници (16+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне. Имање постаје мјесто судара браће и сестара, који покушавају да нађу излаз у вртлогу истина и лажи.