Магија у рерни

Свињско печење у рерни које ће одушевити ваше укућане и госте

  • 05.01.2025. 21:41

Уз неколико трикова и праве кораке, можете постићи савршено сочно месо и хрскаву кожицу, баш као с ражња. Ево како!

Кључ савршеног печења је припрема меса. Бирајте бут, плећку или ребарца с кожицом – не само да ће изгледати примамљиво већ ће бити и изузетно укусно. Кожица мора бити потпуно сува прије него што месо ставите у рерну. Зашто? Влага је непријатељ хрскаве кожице, а сувоћа омогућава да се при печењу створи златна и хрскава корица која пуца под зубима.

Уз правилно сушење кожице, ту су и мали резови. Зарезивање кожице ножем у облику квадратића не само да естетски подиже јело, већ омогућава зачинима да продру дубље и дају печењу неодољив укус.

Права магија дешава се у рерни.

Почетак на високој температури: Поставите рерну на 220–250°Ц и пеците месо на решетки с плехом испод, у којем је вода. Ово не само да спречава исушивање већ хвата све дивне сокове који се касније могу користити за прелијевање.

Споро печење: Након 30 минута, смањите температуру на 160–180°Ц и пустите да месо лагано "дозријева". То је кључ сочности – вријеме је ваш савезник.

Хрскава завршница: Пред крај печења, појачајте температуру или укључите грил. Кожица ће се претворити у чаробну корицу која крцка на сваки залогај.

Мајсторски савјети за врхунски резултат

Ако желите отићи корак даље, оставите месо непокривено у фрижидеру преко ноћи – додатно сушење учиниће чуда. Непосредно прије печења, кожицу обилно натрљајте сољу, јер со извлачи влагу и осигурава хрскавост.

Не заборавите на кључни детаљ – посуда с водом током цијелог печења. Ово ће одржати идеалан ниво влаге у рерни, а ваше месо ће остати невјероватно сочно.

Завршни корак: Стрпљење се исплати

Кад извадите месо из рерне, не журите с резањем. Оставите га да одмори 15-ак минута како би се сокови равномјерно распоредили. Тек тада режите и послужите.

Непогрешив рецепт за празничну трпезу

Свињско печење из рерне с хрскавом кожицом је јело којем нико неће моћи да одоли. Савршено златна корица, сочно месо и мирис који пуни цијелу кућу – управо то чини овај рецепт незаборавним.

За све љубитеље правог, домаћег укуса, ово је ваша прилика да одушевите све за столом. Јер, рерна можда није ражањ, али уз ове трикове, то неће нико примијетити!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Божићна литургија из Бања Луке

    ''Божићна литургија из Бања Луке: Уживајте уз најрадоснији хришћански празник на АТВ-у - Мир Божији, Христос се роди!

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Манастири

    'Манастири: Уживајте уз најрадоснији хришћански празник на АТВ-у - Мир Божији, Христос се роди!

  • 12:55 Филм: Бој на Косову (12+)

    ''Уживајте уз најрадоснији хришћански празник на АТВ-у - Мир Божији, Христос се роди!

  • 15:00 Божићна посланица

    ' Уживајте уз најрадоснији хришћански празник на АТВ-у - Мир Божији, Христос се роди!

  • 15:30 Божићна прича

    ''За вас смо, на најрадоснији хришћански празник, припремили специјални програм. Проведите Божић уз АТВ. Мир Божији, Христос се роди! Уредник и водитељ: Зорица Петковић