Корисни савјети

Ствари које никад не бисте смјели радити с лимуном

  • Извор: Аваз
  • 19.05.2025. 10:53

Лимун је свестрана и здрава намирница која се користи у многим јелима и напицима, али постоје ствари које не бисте требали радити с њим како бисте сачували његове храњиве твари и избјегли негативне учинке.

1. Не циједите лимун у врућа јела:

Висока температура може уништити витамин Ц у лимуну и промијенити његов окус, што може довести до горчине. Лимунов сок додајте тек пред крај кухања или након што се јело мало охлади.

2. Не остављајте лимун у води предуго, посебно с кором:

Ако лимун оставите у води дуже од неколико сати, горка уља и пестициди из коре могу прећи у воду, посебно ако лимун није органски. Користите огуљени лимун или исциједите сок и чувајте га у фрижидеру.

3. Не наносите лимун на кожу прије изласка на сунце:

Лимун може изазвати реакцију на УВ зрачење, што може довести до црвенила, флека или опекотина. Ако користите лимун за кожу, радите то навечр и темељно исперите прије изласка.

4. Не стављајте лимун у посуде од алуминија или неприкладних метала:

Због своје високе киселости, лимун може реагирати с алуминијумом, жељезом или бакром, што може ослободити штетне твари у храну. Користите стаклене, керамичке или нерђајуће посуде.

5. Не остављајте месо предуго у маринади с лимуном:

Лимунова киселина разграђује протеине, па је одличан за омекшавање меса, али предуго маринирање може довести до кашасте и гумасте текстуре. Маринирајте месо до 2 сата, овисно о врсти меса, преноси Аваз.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Фитнес (12+)

    ''''''''''''' Серија: Фитнес (12+)