Традиционална сељачка облатна, позната као најбоља и најукуснија на свијету, израђена је само од четири једноставна састојка.
Ови некомпликовани колачи су у ствари нешто попут домаћих наполитанки, али пошто су из кућне радиности, сигурно су бољи од "куповних".
Домаћице су раније бирале рецепте за које нису били потребни посебни састојци, већ су користиле оно што је било доступно у њиховим кухињама. Међу тим кулинарским делицијама посебно се издвајају традиционалне наполитанке које су некада биле саставни дио недјељних ручкова, пише Еспресо.
Спој основних састојака – млијека, шећера и маргарина – преточен је у густи, раскошни надјев који се складно сједињује са облатнама.
За евоцирање драгих успомена и уживање у укусима младости припремите сељачке облатне по овом рецепту. Ова једноставна, али слатка торта вратиће вас у тренутке безбрижне радости.
ПОТРЕБНИ САСТОЈЦИ:
- Паковање већих облатни
- 1 l млијека
- 1 kg шећера
- 250 gr маргарина или маслаца
По жељи, у ову смјесу могу се додати додатни састојци, укључујући насјецкане орахе, грожђице или желе бомбоне; али за многе најбоља верзија остаје она једноставна, која подсјећа на креације наших бака и мајки.
КАКО ПРИПРЕМИТИ СТАРИНСКЕ ОБЛАТНЕ ОД 4 САСТОЈКА?
Надјев припремите тако што ћете у посуди за кување сјединити млијеко и шећер. Битно је ову смјесу кувати на лаганој ватри дуже вријеме, непрестано мијешајући да не загори. Надјев се сматра готовим када се згусне и добије златно-смеђу нијансу. У смјесу умијешајте маргарин или маслац и наставите кувати док се потпуно не отопи. По жељи се могу додати грожђице и додатни састојци по жељи.
Сваку облатну посебно филовати врућим филом. Дно облатне састоји се од равне коре коју на неравној површини треба прекрити филом. Када ставите сљедећу кору, добро је притисните длановима по цијелој површини прије него што наставите с надјевом.
Умотајте облатну у влажну крпу и притисните нечим тешким. Препоручљиво их је припремити дан раније како бисте били сигурни да су довољно омекшали до тренутка када их намјеравате конзумирати.