Проблеми за домаћине

Шта се догађа са неосушеном кобасицом на минусу?

  • 13.01.2024. 10:06

Промјенљиво вријеме и нагло захлађење донијело је проблеме за домаћине који су окачили месне прерађевине у сушаре и започели процес сушења. Има и оних који су завршили с димљењем, а кобасице изнијели напоље на додатно сушење.

Али, због пада температуре је дошло до смрзавања што може да резултира пропадањем кобасица и других производа.

У процесу сушења долази до издвајања воде што обезбјеђује трајност. Проблем очувања може да се јави код кобасица које нису потпуно осушене или су полудимљене, односно процес конзервације није у потпуности завршен. У њима је још увијек велика количина воде, а месо, као главни састојак, је веома подложно кварењу.

Детаљи велике акције у Бијељини: Пронађени дрога и оружје

Детаљи велике акције у Бијељини: Пронађени дрога и оружје

Сви негативни процеси који се јављају у свјежем месу могу да се јаве и у недовољно конзервисаном. У овом случају, када процес димљења није завршен, а дошло је до замрзавања због леденог таласа и ниских температура, послије одмрзавања у веома кратком периоду долази до развоја процеса пропадања.

Најбоље је овакве кобасице пребацити у замрзивач, јер ће само тако бити могуће њихово дуготрајније чување. Одвоји се канап, ако сте је везали током вешања у сушари, као и појединачни комади. У сваку врећицу се ставља онолико комада колико можете да поједете у кратком временском периоду након одмрзавања. Ефикаснији учинак ће бити ако их вакумирамо.

У случају да смо морали да пресјечемо кобасицу, мјесто реза се премаже са масти како би спријечио директан контакт са ваздухом.

Температура замрзавања у замрзивачу треба да је -18 степени Целзијусових, а послије тога може да се спусти до -16.

Шта послије одлеђивања?

Када је процес конзервације био на самом крају, имамо скоро осушен производ, чување може да се обави у фрижидеру хлађењем, али краће вријеме.

Укус и конзистенција залеђених производа се мијењају и губе. Након што их једном одледимо, морамо да их одмах потрошимо. Одлеђивање треба да је постепено у фрижидеру и траје око пет сати.

Када желимо да их скувамо, то је најбоље учинити тако што их ставимо у хладну воду коју постепено загријавамо. Када вода прокључа кува се још око седам минута.

(Агроклуб)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?