Мислили сте да се зове чајна, јер има неки тајни састојак из чаја? Или можда јер се прави од зачина који подсјећају на чај?
Па, нисте једини.
Али, прави разлог зашто ова сува кобасица носи то збуњујуће име крије се дубоко у историји - у времену када се у салонима Аустроугарске испијао чај, а уз њега служила кобасица.
Не, није шала. Ова деликатеса је била незаобилазан дио поподневних чајанки, и одатле јој, вјеровали или не, и име.
Наиме, у Аустроугарској и касније у бившој Југославији чајна кобасица се послуживала као хладни нарезак уз чај или лагане оброке, најчешће поподне, у оквиру тада популарних чајанки или поподневних дружења.
Отуда је и добила име чајна, јер је била уобичајени додатак уз чај, сличан данашњим сендвичима или лаганим залогајима.