Испробајте

Рецепт за питу од јогурта: Многи се куну у овај колач

  • 13.04.2025. 06:00

Ако нисте, сада је права прилика за то јер вам доносимо рецепт за овај укусан десерт.

Неки се куну како је овај колач чак и финији од класичне пите са сиром, а како бисте се у то и сами увјерили направите га по најједноставнијем рецепту који можете пронаћи у наставку.

Састојци за тијесто:

400 грама глатког брашна

200 грама маслаца собне температуре

50 грама шећера

4 жумањка

Састојци за над‌јев:

3 чврста јогурта (чаша од 180 или 200 ml)

1 кисела врхња (такође 180 или 200 ml)

80 грама шкробног брашна (кукурузно или крумпирово)

100 грама шећера

4 бјелањка

сок од 1 лимуна или нарибана корица 1 лимуна (нешприцаног)

Припрема пите од јогурта:

Маслац собне температуре убаците у посуду, додајте шећер и миксајте док се не повежу у глатку смјесу.

Додајте жумањке па их сједините са смјесом. На крају убаците брашно, кувачом или шпатулом мало повежите састојке и затим кратко замијесите док не добијете глатку куглу.

Ножем је подијелите у два једнака дијела, сваки замотајте у пластичну фолију и ставите у замрзивач.

Након 40 минута, извадите једну половину тијеста, а другу и даље оставите у замрзивачу. Нарибајте га и распоредите по тепсији за печење. Можете га мало стиснути рукама. Ставите тепсију у пећницу загријану на 180 степени пеците тијесто 15 минута.

У међувремену припремите над‌јев. Туците бјелањке миксером додавајући мало по мало шећер све док не добијете чврсти снијег. У другој посуди сједините јогурт, врхње, лимунов сок и шкробно брашно па ту смјесу улијте у снијег и лагано промијешајте док се све не споји у компактну крему.

Након 15 минута печења извадите доњи дио тијеста ван и не гасите пећницу. Прелијте над‌јев преко тијеста и распоредите. Затим узмите други дио тијеста из замрзивача па га нарибајте по над‌јеву. Одмах вратите у рерну и пеците око 40-так минута, све док горњи дио пите не поприми златножуту боју. Извадите питу из пећнице, а кад се у потпуности охлади можете по њој посипати мало шећера у праху, преноси 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: