Ако нисте, сада је права прилика за то јер вам доносимо рецепт за овај укусан десерт.
Неки се куну како је овај колач чак и финији од класичне пите са сиром, а како бисте се у то и сами увјерили направите га по најједноставнијем рецепту који можете пронаћи у наставку.
Састојци за тијесто:
400 грама глатког брашна
200 грама маслаца собне температуре
50 грама шећера
4 жумањка
Састојци за надјев:
3 чврста јогурта (чаша од 180 или 200 ml)
1 кисела врхња (такође 180 или 200 ml)
80 грама шкробног брашна (кукурузно или крумпирово)
100 грама шећера
4 бјелањка
сок од 1 лимуна или нарибана корица 1 лимуна (нешприцаног)
Припрема пите од јогурта:
Маслац собне температуре убаците у посуду, додајте шећер и миксајте док се не повежу у глатку смјесу.
Додајте жумањке па их сједините са смјесом. На крају убаците брашно, кувачом или шпатулом мало повежите састојке и затим кратко замијесите док не добијете глатку куглу.
Ножем је подијелите у два једнака дијела, сваки замотајте у пластичну фолију и ставите у замрзивач.
Након 40 минута, извадите једну половину тијеста, а другу и даље оставите у замрзивачу. Нарибајте га и распоредите по тепсији за печење. Можете га мало стиснути рукама. Ставите тепсију у пећницу загријану на 180 степени пеците тијесто 15 минута.
У међувремену припремите надјев. Туците бјелањке миксером додавајући мало по мало шећер све док не добијете чврсти снијег. У другој посуди сједините јогурт, врхње, лимунов сок и шкробно брашно па ту смјесу улијте у снијег и лагано промијешајте док се све не споји у компактну крему.
Након 15 минута печења извадите доњи дио тијеста ван и не гасите пећницу. Прелијте надјев преко тијеста и распоредите. Затим узмите други дио тијеста из замрзивача па га нарибајте по надјеву. Одмах вратите у рерну и пеците око 40-так минута, све док горњи дио пите не поприми златножуту боју. Извадите питу из пећнице, а кад се у потпуности охлади можете по њој посипати мало шећера у праху, преноси