Ријетки су они који не воле чизкејк, а уколико и нису баш фанови, дајте им да пробају класичну њујоршку верзију овог колача, сачекајте да их обузме кремаст, богат и декадентан укус овог чувеног десерта.
Готово сваки рецепт за чизкејк има базу од крем сира и јаја, али је разлика у њиховој количини и додатку павлаке. "Обична" верзија колач од сира је традиционално свијетлије текстуре, док је крем од сира у "а ла Њујорк" стилу много гушћи и богатији.
Уз то, класични њујоршки чизкејк се служи сам, али ко воли може да стави одозго неки шлаг, сируп, да дода воће или да умути желатинасти прелив који најчешће виђамо на овом колачу. Једно им је заједничко, може да се послужи ако желите да импресионирате госте током празника, рођендана, вечеру или као десерт за посебне прилике.
Састојци
За 10 особа
Кора
125 г мљевеног кекса
60 г путера
супена кашика шећера
1/2 поморанџе
Крем
360 г киселе павлаке
500 г крем сира Маскарпоне
пола шоље шећера
1/2 лимуна
1/3 шоље слатке павлаке
1 ванилин шећер
4 јаја
20 г путера
пар капи ароме ваниле
Топинг
3/4 шоље киселе павлаке
1/2 шоље шећера у праху
1 кашичица екстракта ваниле
2 кашичице сока од лимуна
Припрема
За чизкејк је прије свега потребно да сви састојци буду на собној температури прије припреме.
Укључите рерну да се загрије на 160 степени. За то вријеме подмажите округли калуп са мало путера и обложите пек папиром.
Ставите у ванглу мљевени кекс и успите преко њега истопљени путер, као и сок од половине поморанџе. Све добро промијешајте и преспите у калуп за печење. Утабајте га са дном чаше и ставите у рерну да пече око 10 до 15 минута. Извадите и оставите са стране кору да се хлади у калупу. Рерну не гасите.
У чисту, суву, већу и дубљу посуду сипајте киселу павлаку и умутите је да буде кремаста. Потом додајте крем сир и шећер, и наставите да мутите најмањом брзином на миксеру. Још једном истопите путер, мало га прохладите и додајте у крему, а затим наставите лагано да мутите. На крају доспите пола лимуна и изрендане корице, као и кашичицу ароме ваниле. Наставите да мутите минималном брзином смјесу.
У другој посуди помијешајте слатку павлаку, ванилин шећер и четири јаја, а затим лагано пресипајте у крем, и полако мијешајте док се све не сједини.
Готову смјесу сипајте преко коре у калупу и поравнајте површину. Пар пута можете да протресте или лупите калуп како бисте истјерали сав ваздух и могуће мехуриће који су се направили од мијешања да се чизкејк не би подигао током печења.
Угријте воду коју ћете да ставите у мало дубљи плех већи од округлог калупа у којем је чизкејк. Посуду са водом ставите на дно рерне испод колача, а калуп на решетку и оставите колач да се пече наредних 50 минута на 160 степени. Никако не отварајте рерну да колач не би спласнуо. Ако почне да добија боју прије истека времена, само га прекријте са папиром за печење да не изгори.
Њујоршки шмек чизкејку посебно даје топинг који ћете да направите тако што ћете да умутите киселу павлаку, шећер, ванилу и сок од цитруса. Прелијте топинг преко печеног колача у калупу и вратите у рерну додатних пет минута, а потом охладите колач на собној температури и потом оставите у фрижидеру преко ноћи да се стегне.
Када извадите колач из калупа, можете да га "попрскате" са мљевеним кексом, са мало изрендане корице лимуна, помијешане са ванилиним шећером и шећером у праху.