Налазимо се у рекордном топлотном таласу на почетку најтоплије сезоне у години, када температуре расту и изложени смо повећаном ризику од дехидратације.
"Потребе за хидратацијом се веома разликују међу појединцима и разликују се у зависности од старости, нивоа активности, тежине и спољашње температуре", каже дијететичарка Кортни Смит.
Када температуре порасту, неопходна је адекватна хидратација. Ево неколико савјета и намирница богатих водом које ће вам помоћи да останете здрави и хидрирани.
Како знате да сте дехидрирани?
Људско тијело се састоји од 60 одсто воде, а одговарајућа хидратација помаже у регулисању тјелесне температуре, спречавању инфекција, елиминацији токсина и побољшању апсорпције хранљивих материја. Што се тиче менталног здравља, вода је кључна за оптимизацију сна и расположења.
Недавна студија је показала да недовољна потрошња воде повећава ризик од смрти код људи средњих година за 20 одсто.
"Често бркамо глад и жеђ. Жеђ је закасњела реакција, па понекад, ако мислите да сте гладни и управо сте јели, можда сте заправо жедни. Већина нас не осјећа ту жеђ све док не дехидрирамо", објаснила је Смит.
Знаци дехидратације укључују:
– затвор
– сува уста
– умор
– главобољу
Најбоља храна за борбу против врућине
Ово воће и поврће пружају највише хидратације по залогају. Већина намирница је боља када се једе сирова.
Краставац
Са 96 одсто воде, краставац највише хидрира од све чврсте хране.
Целер
Осим што садржи 95 одсто воде, целер је одличан извор влакана.
Ротквице
Ротквице су 95 одсто воде и богате су влакнима и витамином Ц, што их чини добрим додатком сваком оброку током врућина.
Парадајз
Парадајз се често сврстава у поврће, али је воће и то са највећим садржајем воде, од чак 94 одсто. Парадајз такође садржи ликопен, антиоксиданс који помаже у заштити тијела од оштећења ћелија.
Тиквице
Куване или сирове, тиквице се састоје од 94 одсто воде и пружају једнак ниво хидратације. За оне који овог љета желе да једу лакше, резанци од тиквица су одлична нискокалорична замјена за тестенину.
Паприка бабура
Са 92 одсто воде, паприка је богата антиоксидансима.
Купус
Када се кува, већина купуса садржи још више воде, 94 одсто, док се друге врсте састоје од 96 одсто воде, што их чини одличним додатком салатама.
Гљиве
Гљиве, које су познате по својим антиинфламаторним и антиоксидативним својствима, такође се састоје од 92 одсто воде.
Лубеница
Лубеница је богата водом, има је чак 92 одсто. Осим што помаже у хидратацији, лубеница је још један сјајан извор ликопена који јача ћелије.
Шпинат
Шпинат садржи 92 одсто воде и извор је хранљивих материја, али и одличан извор калцијума, магнезијума, калијума и гвожђа, преноси Б92.