Да ли сте спремни за славу? У Србији, традиција прослављања крсне славе је више од обичаја - то је дан када се породица и пријатељи окупљају око богато украшеног стола са неизоставним симболима, а то су славско жито, славски колач и свијећа. Ево како да припремите савршено жито које ће одушевити ваше госте!
Крсна слава није само празник, већ и прилика да се његује породична традиција и очувају обичаји. Правилно припремљено славско жито је кључни дио славе, а ми вам доносимо рецепт са "три тајне" који ће ваше славско жито учинити незаборавним.
Почните са 500 г бијеле пшенице, коју треба добро опрати и оставити да одстоји преко ноћи. Након поновног прања, пшеница се кува неколико сати, а процес може убрзати експрес лонац. Када се охлади, пшеница се меље, али не превише ситно - то је прва тајна. Додајте шећер, орахе, ванилин шећер и мускатни орашчић, па све пажљиво сједините рукама - то су друга и трећа тајна. Тако припремљено славско жито је спремно за цркву и славски сто.
Како очувати традицију?
Прослава крсне славе је више од оброка, то је дан када се чувају и преносе вриједности на млађе генерације. Правилно припремање славских симбола као што је славско жито је један од начина да се очува ова лијепа традиција.
Уз овај рецепт и мало труда, ваше славско жито ће бити прича дана и савршен начин да поштујете традицију и уживате у окупљању са најдражима.