До четири седмице

Овај једноставан трик продужиће вам свјежину першуна

  • Извор: Кликс
  • 28.04.2025. 14:58

Першун је један од најчешће кориштених зачина у нашим кухињама. Било да се додаје супама, варивима, месу или салатама, першун не само да побољшава окус јела, већ има и бројне здравствене користи.

Ипак, један од најчешћих проблема с овом биљком јесте што брзо изгуби свјежину, поготово ако се чува у фрижидеру без одговарајуће припреме.

Ако нисте љубитељ замрзавања и волите да користите свјеж першун у свакодневном кухању, постоји врло једноставан и ефикасан начин да му продужите трајање и очувате свјежину, арому и боју и до мјесец дана.

За почетак, потребно је правилно очистити першун. У већу посуду сипајте хладну воду и додајте једну кашику соде бикарбоне. Умочите першун у ову мјешавину и лагано га оперите. Сода бикарбона помоћи ће да уклоните нечистоће и остатке пестицида, а да при томе не оштетите листове.

Након тога, припремите даску за сјечење тако што ћете је попрскати с мало сирћета и пребрисати чистом крпом. Ово је користан корак који осигурава да даска буде дезинфикована прије сјецкања свјежег першуна.

Исјецкани першун распоредите равномјерно и ставите га у чисту стаклену теглу. На дно тегле ставите слој папирног убруса како би упијао вишак влаге и тиме спријечио да листови першуна иструхну.

Затворите теглу поклопцем и чувајте је у фрижидеру. На овај начин, першун може остати свјеж и до четири седмице, задржавајући свој мирис, боју и окус, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:35 Емисија: На ивици терена

    ' На ивици терена

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:00 Ноћни програм

    Ноћни програм