Заборавите на хемикалије

Очистите кувало за воду уз помоћ ове намирнице

  • Извор: Кликс
  • 16.04.2025. 14:58

Ако често користите кувало за воду, с временом долази до стварања каменца и појаве плијесни, због чега га је неопходно повремено темељно очистити.

Вода богата минералима попут калцијума и магнезијума, оставља за собом наслаге које се с временом претварају у тврдокорни каменац.

Иако многи посежу за снажним хемијским средствима за уклањање каменца, она су често скупа, а након употребе их је тешко испрати. Ипак, природни начини попут комбинације сирћета и соде бикарбоне су ефикасни, али могу оставити јак и неугодан мирис, што захтијева додатно испирање.

За оне који траже блажу алтернативу без непријатних мириса, стручњак препоручује једноставну и природну методу - кориштење обичне риже.

Довољно је да у кувало ставите кашику риже и мало воде, а затим лагано протресете. Захваљујући абразивној структури риже, каменац се може њежно уклонити без гребања унутрашњости. Након чишћења, кухало је потребно темељно испрати како би се спријечило да остаци утјечу на окус напитака.

Рижа се показала као одличан избор за уклањање наслага с дна кувала, док се за чишћење осталих дијелова препоручује употреба лимунске киселине. Поступак је једноставан: прокувајте воду у кувалу, додајте кашику лимунске киселине и оставите да дјелује неколико минута. Након тога све добро исперите.

На овај начин можете очистити кухало за воду без употребе штетних хемикалија, сачувати његов вијек трајања и осигурати да ваши напици задрже свој природан укус, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера