Православни вјерници јуче су започели велики и најстрожи пост, који ће трајати све до Васкрса, односно 48 дана. Духовна правила поста, која подразумијевају уздржавање од лоших мисли и дјела, се подразумијевају, али постоје и нутритивна правила поста која се једноставно и лако примјењују и чувају здравље. Гдје на том путу најчешће гријешимо открива нутрициониста Бранка Мирковић, пише Курир Здравље.
Недовољно разноврсна исхрана
Једна од честих грешака у исхрани током поста је ограничен, оскудан број намирница и нарочито фаворизовање оних на бази простих угљених хидрата, што може да доведе до недостатка одређених нутријената.
"Пост је право вријеме за чорбе и потаже од поврћа, а одлично ће вас окријепити поподне или увече, када се вратите са посла. Скувајте разно поврће по жељи и укусу, измијешајте штапним миксером и уживајте, а не заборавите и на салате. Можете јести и разну тјестенину с поврћем. Изаберите ону интегралну, додајте печурке и уживајте у здравом оброку“, савјетује Бранка, преноси Стил Курир.
Конципирајте сваки оброк тако да је пола тањира поврће, једна четвртина неки од извора протеина (риба, махунарке, орашасти плодови, печурке), а четвртина интегралне житарице.
Недостатак калцијума
С обзиром на то да је унос калцијума за вријеме поста смањен, добро је да повремено, најбоље два до три пута недјељно, једете сардину из конзерве, сугерише нутрициониста. Изгњечите је са костима и тако ћете унијети квалитетан природни калцијум.
Прескакање махунарки
Махунарке су често занемарене, иако су одличан извор минерала и влакана. Спремајте их на разне начине, додаје саговорница.
"Здраве су, заситне и одличан су извор минерала. Грашак је природан извор серотонина, пасуљ поможе да се организам добро прочисти, а одличан је и за зглобове“, додаје.
Занемаривање сезонских намирница
Младо поврће с прољећа се сматра правом фитотерепијом. Њежне је структуре и има доста течности која садржи мноштво минерала и витамина.
"Ако идете једном недјељно у набавку, прво спремајте оно које је мање отпорно, а то је углавном лиснато поврће, шпинат, зеље, блитва и разне зелене салате. Отпорније поврће као што је млади купус, тиквице, келераба и млади кромпирићи, млада шаргарепа и зелен за супу, краставац, спремајте крајем недјеље. Млади лук, црни и бијели, ако правилно чувате у фрижидеру, као и зачинске траве попут першуна, мирођије, целера, али и ротквица можете користити цијеле недјеље“, сугерише нутрициониста.
За десерт или међуоброк узмите воће, а јагоде, кад стигну, купујте за два, три дана и дајте им предност у односу на тропско воће, јер су сезонски плодови далеко бољи, објашњава.
Нездраве ужине и оброци "за понијети"
Многи током поста (и не само тада) посежу за пецивима и грицкалицама које нису најздравији избор, сугерише саговорница.
"Умјесто тога грицкајте орахе, љешнике, бадеме, печени кикирики. Сто грама орашастих плодова има око 600 калорија и зато их једите умјерено. Повремено могу да буду одличан оброк 'за понијети', а ако додате и мало сувог воћа, имаћете комплетан, веома укусан и здрав оброк без много припреме“, додаје она.
Не заборавите на разне чајеве и засладите их медом - има витамине и минерале и сматра се комплетном и савршеном природном намирницом, поручује Бранка Мирковић.