Припрема славске трпезе

Најбољи рецепт за традиционални славски колач

  • Извор: Жена Блиц
  • 07.11.2024. 18:03

Бројне куће у Србији сутра славе Митровдан, а са припремом славске трпезе се обично креће раније.

За славски колач потребно је:

1,5 кг брашна, 750 мл млијека, 3 јаја, 1 квасац, 1 дл уља, 1 кашичица шећера, 2 кашичице соли.

Припрема славског колача

Угријте млијеко да буде млако, додајте кашичицу шећера и растопите квасац. Пустите квасац да надође, па додајте со, четвртину брашна и умутите варјачом да нема грудвица. Покријте крпом ванглу и оставите да стоји око 20 минута да тијесто крене. Додајте два јајета и једно бјеланце, уље, и уз стално мијешање постепено додавајте брашно.

Зашто кажемо ''наздравље'' када неко кихне?

Зашто кажемо ''наздравље'' када неко кихне?

Кад тијесто постане претврдо за варјачу наставите да га мијесите руком. Умијесите глатко тијесто и прекријте га крпом, оставите да стоји док се не удвостручи, затим га лагано премјесите и ставите у округлу тепсију или шерпу.

За украсе за славски колач можете користити мањи комад већ припремљеног тијеста или умијешено тијесто без квасца. Украси најчешће буду плетеница, клас, оградица, лишће, грожђе, цвјетићи, птица, зависи од вашег умијећа. Украсе залијепите на колач са мало воде. Утисните печат на средину и са четири стране хљеба. Украшен славски колач премажите умућеним жуманцетом и пеците око 50 минута, прво на јачој, а потом на слабијој ватри. Оставите печен колач прекривен салветом да се охлади у рерни, па га онда извадите и послужите.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.