Погледајте

На ове начине је најпогодније подгријавати рижу

  • Извор: Кликс
  • 19.05.2025. 12:09

Рижа је погодан прилог за многа јела, али ако намјеравате поново јести након кухања, битно је да је подгријете на правилан начин како би била сигурна за јело.

Кулинарски стручњаци из Делиша подијелили су начине на које можете процијенити да је ваша рижа сигурна за јело и да има окус као да је управо скувана. Ове методе кувања се могу користити за различите величине порција преостале риже.

Уколико подгријавате порцију риже за једну особу, најбољи начин је кориштење микровалне пећи.

"Ставите рижу у здјелу прикладну за микровалну пећ, додајте кашику воде, добро поклопите и ставите у микровалну на 45 секунди, извадите и помијешате те опет ставите у микровалну на 45 секунди, извадите и поновите поступак све док рижа не бдуе пахуљаста и топла", појаснили су стручњаци.

Када је ријеч о подгријавању више порција риже, стручњаци су открили да је кориштење плоче за кување најбољи начин.

"Ставите рижу у посуду за печење, додајте неколико кашика воде, чврсто прекријте фолијом и пеците на 150 степени око 15 до 20 минута", тврде.

Из енглеске Агенције за стандарде хране појаснили су да се рижа може јести хладна ако се брзо охлади. Како бисте били сигурни да је рижа довољно хладна, корисно је да је ставите у фрижидер и поједете унутар 24 сата.

Из ове Агенције упозорили су да је могуће добити тровање храном због подгријане риже. У том случају није проблем у њеном подгријавању, већ у начину на који је похрањена прије него што се подгрије.

Сирова рижа може садржавати споре бактерије зване Бацилус цереус. Ова бактерија може изазвати тровање храном, а споре Бацилус цереус могу преживјети кување.

Што је дуже кухана рижа остављена на собној температури, већа је вјероватноћа да ће бактерије или токсини учинити рижу несигурном за јело. Такође не бисте требали подгријавати рижу више од једном, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: