Многи домаћи кувари често се нађу у ситуацији да прате рецепт, али немају при руци кухињску вагу или мјерне шољице.
Добра вијест је да већину основних састојака можете измјерити помоћу прибора који већ имате код куће.
Једна велика кашика садржи отприлике 15 милилитара течности или око 10 до 12 г брашна, док једна чајна шољица држи око 5 мл течности. Стандардна кухињска шоља има око 240 мл. Ако у рецепту пише "пола шоље", то можете оквирно процијенити као половину класичне шоље за кафу.
Ако немате вагу, једну шољу брашна можете одмјерити с двије пуне шаке. Једна банана има просјечно 120 г, а јабука око 150 г. Једно јаје средње величине има приближно 50 до 60 г. Маслац се може мјерити помоћу кашика - једна велика кашика садржи отприлике 15 г маслаца.
Увијек користите исте кашике и шоље за све састојке у једном рецепту, како би пропорције остале у равнотежи. Ако сумњате, боље је додавати састојке поступно и прилагођавати по осјећају, нарочито када су у питању брашно или течност.
Код тијеста и кувања, често није пресудна прецизност, већ осјећај за текстуру - ако вам тијесто дјелује превише љепљиво, додајте још брашна (мало по мало), а ако је тијесто прегусто или се мрви, додајте кашику течности (млијека, воде, уља).