Имаш навику куповати велику врећу брашна која ти траје мјесецима (или годинама)? Или имаш цијелу залиху малих пакета којима не знаш рок трајања? Постоје врло једноставна правила којих се треба придржавати како би брашно дуже остало исправно, али и различита упутства за процјену исправности.
Бијело брашно, чувано у прикладним условима, може потрајати и годину дана, врло вјероватно и дуже. Има јако мали постотак воде и није прикладно за развој бактерија.
Безглутенска брашна, попут кокосовог или хељдиног, те брашна од орашастих плодова имају већи постотак масноће па је самим тим и рок трајања краћи. Након шест мјесеци обавезно провјерите јесу ли још увијек исправна.
Рок трајања служи као упозорење, али није га се потребно строго држати. Свакако провјерите текстуру, боју и мирис брашна прије него што одлучите бацити цијело паковање којем је рок истекао седам дана раније.
Неугодан мирис брашна, који подсјећа на устајало вино, посљедица је оксидације. Ако вам је мирис имало сумњив, обавезно баците брашно. Необична грудваста текстура такође је лош знак, а посљедица је дотицаја брашна с влагом.
Жућкаста боја и личинке или бубе су очигледан разлог за бацање. Ако их примијетите у скоро отвореном пакету, омотајте га у пластичну врећицу или затворите у кутију и ставите у замрзивач на три дана прије бацања. Тако ћете се најбоље осигурати од најезде буба и бацања намирница, преноси "Гастро.24Сата". Свакако провјерите јесу ли се у међувремену већ увукле у друге производе.
Дакле, брашно је покварљиво и требате водити рачуна о томе како изгледа и мирише, без обзира на рок трајања. С друге стране, не морате се слијепо држати рока трајања и бацити га без претходне провјере. Критеријуми за процјену су поприлично једноставни и лако ћете их примијенити. Провјерите полицу с брашном још данас!